Med poetens rätt

Det har redan sagts mycket om utställningen/boken Figurationer och mycket återstår säkert att säga. Till exempel om varför en tämligen medioker utställning har kunnat avge så stora svallvågor i bloggosfären och i dagspress. Mycket är Axess Johan Lundbergs förtjänst, han har jobbat så svetten lackat i sommar. Utan hans arbetsinsats hade utställningen bara blivit sågad, punkt slut.

Jag försvarar inte Eva Ströms dragningar av verkens innebörd till nazistisk konst, i sak, där är hon ute och cyklar, men jag försvarar hennes rätt att pröva att lägga en bild på en annan och se om den passar. Med poetens rätt och för övrigt alla andras rätt, har hon gett uttryck för en tolkning. Konsten öppnar för många tolkningsmöjligheter. Även sådana som inte är med verkligheten överensstämmande.

Min recension finns här

Mitt debattinlägg finns här

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Med poetens rätt

 1. Johan L skriver:

  Anna, tack för de vänliga orden även om jag inser att de var ironiska…

  Däremot håller jag inte med om det du skriver om Eva Ström. Jodå, visst har vi alla rätt att pröva tankegångar…

  Även Mohamed Omar är poet och har därmed rätt ”att pröva att lägga en bild på en annan och se om den passar”. Liksom Hamsun gjorde…

  Poeter som försöker orientera sig bland totalitära ideologier är inte sällan olycksaliga företag. Att utmåla människor, utan fog, som nazister är ingenting man bara skämtar bort. Ström hade kunnat åtminstone bläddra igenom någon av de många böcker där nazikonsten finns dokumenterad, innan hon skrev sin text. På så vis hade hon kunnat inse att det hade varit mer fruktbart att lägga sin intellektuellla energi på någonting annat än att pröva tankegångar som bara får destruktiva konsekvenser för alla inblandade…

 2. brodowinzaina skriver:

  Johan: Nej då, det var inte ironiskt menat. Lite med glimten i ögat kanske, men inte elakt.

  Nu har jag inte följt Mohamed Omar-debatten särskilt väl, men som jag har förstått det är det en poet som har blivit radikal islamist. Det är en annan sak, tycker jag, än Ströms gärning. Jag försvarar rätten att pröva en bild och se om den passar. För stunden kanske den gjorde det för henne, som två bilder som lappar över varandra, men inte särskilt väl korresponderande med verkligheten. Det visade hennes senare trängda försvar för sin tolkning. Så, jag både håller med dig och inte.

 3. Info skriver:

  Här är en del figurativa målningar, som INTE ansluter till Nerdrum-traditionen:

  http://www.malmgrenpaintings.se/

 4. Johan L skriver:

  Jo, men jag säger förvisso inte att Ström hamnar LIKA fel som Omar, bara att det finns en uppenbar analogi och att det inte finns ngt i sig gott med att poeter, eller andra, prövar sig fram i sina recensioner. Prövningen av tankegången bör generellt sett ha föregått skrivarprocessen. Annars kan man få problem, i värsta fall i diverse rättsinstanser osv. Bara ett tips till hågade skribenter, om sådana läser detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s