De små grå

Jag är sagolikt trött på utställningen Figurationer och debatten kring den. Kuratorerna får hamra på sin naziststämpel bäst de vill och vara harmsna, själv umgås jag med mer positiva tankar. Som en avslutning deltar jag i seminariet på Edsviks konsthall, den 1 september, kl. 15.00. ”Farliga figurationer” har man kallat debatten. ”Varför är konstkritikerna upprörda?” Ja, det är väl knappast någon som har blivit rädd i alla fall? Det torde vara kuratorernas önskedröm.

Det jag konstaterade redan i mitt inlägg i norsk radio visade sig stämma. De använder sig av samma strategier för uppmärksamhet som de själva säger sig vilja kritisera: provokation. Och om det inte går att provocera kritikerna kan man åtminstone försöka intala sig själva och andra att konsten provocerar. Nå, nog om Figurationer någon gång. Hoppas inte någon eventuell läsande skribent följer Johan Lundbergs förmaningar. Var fri! Laborera med bilder och möjligheter bäst du vill. Men ta så klart ansvar för det. Och erkänn misstag om sådana begås. 

Dagens forskningsarbete på KB. Mitt analysarbete med databasen går vidare. För den som inte vet vad jag forskar om kan jag avslöja att det handlar om Konstnärsnämndens projektbidrag 1976-2005. 30 år av konstnärligt arbete i projektform. Det är ett arbete jag påbörjade för över 10 år sedan men som har försenats av olika jobb och andra projekt som kommit emellan. Nu har jag emellertid bestämt mig för att bli klar och färdig doktor. Anledningen till att min avhandling har dragit ut så på tiden är också svårigheterna i ämnet som jag inte haft mogenhet eller förmåga att förrän nu hantera. 

Nu är det disciplin som gäller. Motion, bra mat, god sömn och regelbundna vanor. KB klockan 9.00. Lunch i Sumlen. Joggingrundan på kvällen. Intellektuellt arbete fordrar hjärngymnastik och rutiner.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till De små grå

 1. Christopher Rådlund skriver:

  Hej Anna

  Ingen har egentligen lust att hamra på med Ströms naziassociationer. För mig har det mest inneburit obehag, har det såpass nära i familjen. Ska inte ens tälja vidare på de hemskheterna här.

  Blir säkert trevligt att ses på Edsvik konsthall.

  Önskar dig lycka till med nya blogg och med din doktorsavhandling.

  Högaktningsfullt – Christopher

 2. brodowinzaina skriver:

  Tack för det, Christopher! Det skall bli roligt att ses, och jag hoppas att ni kan gå vidare med nya projekt. Jag tror på dina tankar om att undersöka figurativ konst, men med en större nyfikenhet på det som finns i samtida måleri utanför Oslo av figurativ konst och romantik, och ganska mycket just nu. Där är det inte fruktsamt att sätta upp särskiljande definitioner utan mer söka släktskap och gemensamma rötter.

  Hälsningar
  Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s