Fy skäms Dan Jönsson!

Medierna i P1 tog upp attentatet mot Westergaard och publiceringen av mohammedteckningarna 2005, dock utan att nämna Dan Jönssons redan famösa krönika i DN. Det hade varit på sin plats att kommentera att vi har en kulturkritiker och krönikör i landets största tidning som raljerar över de värden i västerlandet som gör det möjligt för honom att fritt uttrycka sin åsikt om än det ena, än det andra.

Jag funderar på om en sådan krönika hade ha varit möjlig att publicera i något annat land än i Sverige. Tror inte det.

Vill västvärlden verkligen få slut på terrorn och göra livet tryggare för danska karikatyrtecknare finns det ett enkelt recept. Man kan i så fall lägga ner krigen i Irak och Afghanistan, och montera ner det ekonomiska system som gör en liten minoritet av världens befolkning fantastisk rik på den fattiga majoritetens bekostnad.

Vad är det Dan Jönsson förespråkar? Revolution? Det ekonomiska systemet låter sig inte monteras ned hur som helst.

Fast det kanske det inte är värt? Varje gång jag hör en politiker dra den om ”ett angrepp på demokratin och det öppna samhället” förstärks mitt intryck av att de politiska ledarna i väst egentligen behöver terror.

För att få visa sin egen förträfflighet? För att än en gång får dra den om ”ett angrepp på demokratin och det öppna samhället”? Nej, fy skäms Dan Jönsson!

Dan Jönsson anser att rätten att få rita ”dumma teckningar” trots allt är en viktig och självklar rättighet. Men att gå så långt som att försvara det fina vi har i västvärlden: det öppna samhället, demokratin och yttrandefriheten,  det är han inte beredd till.

Den som är modig och har heder i detta sammanhang är konstnären Lars Vilks, som utan tvekan och med fara för sitt liv med sina ”dumma teckningar” försvarar de värden Dan Jönsson tar för givna.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Kulturdebatt och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s