Krönika i SvD 22/1, Råd till en kulturminister

Råd till en kulturminister

Vad hände egentligen med kultursponsringen? Det frågar sig Mårten Arndtzén i Kulturnytt 12/1 i Sveriges Radio P1 som i en serie reportage synar alliansens kulturpolitik under mandatperioden. Kulturutredningen förespråkade ökade avdragsmöjligheter för kultursponsring men inte mycket har skett i praktiken. I finanskrisens och lågkonjunkturens kölvatten går dessutom kultursponsringen ner. Företagen satsar hellre på andra marknadsföringsinsatser eller sponsring av idrott där avdragsrätten är tydligare.

Frågan har inte getts upp, säger Lena Adelsohn Liljeroth. Viktiga steg har tagits. Skatteverket har förbättrat sin information om gällande avdragsregler på sin hemsida och det går att få förhandsbesked. Problemet är den dåliga traditionen i Sverige att sponsra kultur, inte att möjligheten saknas, menar Adelsohn Liljeroth.

Myrsteg framstår det som i mina ögon. Kulturministern låter också lite uppgiven och trött.

Därför vill jag ge kulturministern ett råd. Åk till Italien! Där har statens stöd till konst och kultur alltid varit svagt, medan det i näringslivet finns en gedigen tradition att sponsra kultur. I utställningskataloger tackas alltid en hel radda företagsnamn, privata stiftelser och fonder. En stor del av stödet till kultur sedan 1990-talets början står de italienska bankstiftelserna för som bedriver allmännyttig verksamhet för avkastningen av investerade medel. För detta ges de skattelättnader. Bankstiftelserna kan själva välja vilken social eller kulturell verksamhet de vill stödja, som i allmänhet har regional förankring. Området konst och kultur ligger i topp.

Enligt tidningen Il Giornale dell´Arte skänkte 73 bankstiftelser sammanlagt 430 miljoner euro till konst och kultur under 2007. Staten däremot har gjort stora nedskärningar i stödet till kultursektorn under senare år vilken uppgår endast till 0,28% av stadsbudgeten.

I Neapel pågår just nu en stor utställning (till 11 april) som omfattar alla de större museerna, kyrkorummen och palatsen. Ritorno al barocco heter projektet som för oss tillbaka till 1600- och 1700-talets Neapel, från Caravaggio till Vanvitelli. Utställningen har förvisso fått EU-stöd, men det är pengar från det regionala stödet till Kampanien. Bland huvudsponsorerna för utställningen står bankstiftelser. I denna fattiga och av kriminalitet märkta stad satsas det på kultur! Frågan är varför inte Sverige kan blicka utanför nationens gräns och lära sig av Italien. Vi skall värna vår tradition av offentligt finansierad kultur, men vi kan också lära av länder som har en historia och ett kulturstöd som ser helt annorlunda ut än vårt.

En händelse att notera denna vår är även att MAXXI, museet för samtidskonst och arkitektur i Rom, ritat av stjärnarkitekten Zaha Hadid, till slut står klart och öppnar i maj.

Anna Brodow Inzaina, SvD 22 januari 2010

MAXXI, museum för samtidskonst och arkitektur i Rom. Arkitekt: Zaha Hadid.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Publicerat och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s