Berlusconiano, SvD 23/4

Stadio dei marmi, Rom.

En kolossalstaty av Berlusconi i hyperrealistisk stil av den australiensiske konstnären Ron Mueck kan bli verklighet om Italiens kulturminister Sandro Bondi får som han vill.

Likt en Vergilius har exkommunisten Bondi, nu välbetald minister i Berlusconis regering, besjungit Il Cavalieres genius. I senaste numret av Il Giornale dell’Arte berättar Bondi om sin dröm: att uppföra ett museum i Rom med namnet Berlusconiano. Först var planen att använda monumentet Il Vittoriano vid Piazza Venezia, men sedan föll valet osökt på det nybyggda museet MaXXI av Zaha Hadid. ”Vem i Italien är mer MaXXI än Silvio?”, lär Bondi ha sagt.

Museet tillägnat Berlusconi för Italiens frihet är tänkt att bestå av flera salar i vilka besökaren får följa regeringschefens väg till makten. Där presenteras i tur och ordning hans anmärkningsvärda karriär som byggherre på 60-talet med storslagna planer på ett Milano 2 och 3, hans karriär som industriman med företaget Fininvest som lade grunden för Berlusconis stora förmögenhet, medieimperiet Mediaset som idag kontrollerar större delen av televisionen och tidningarna.

Till chefsintendent för museet har Bondi redan utsett den konservative konstkritikern och politikern Vittorio Sgarbi.

Som pendang till museet står Foro Italico och Marmorstadion på andra sidan Tibern där några av Mussolinis statyer får ge plats för framstående spelare ur Berlusconis lag Milan som Beckham, Kakà och Gattuso. ”Där gör vi spel och festligheter som vi kallar Berlusconiadi” meddelar Bondi. Vaxskulpturer av Berlusconis politiska vänner Bettino Craxi, politikerna och kåkfararna Dell’Utri och Previti, Putin, Bush, Khadaffi med flera kommer att locka besökare från när och fjärran. Bondi spår att Berlusconiano kommer att bli det mest välbesökta museet i Italien.

För varje sal håller nu Bondi på att skriva ett ode som tillsammans kommer att bilda ett diktverk som skall heta Berlusconeide eller Silveide inspirerat av det romerska nationaleposet Aeneiden. Hymnerna ges ut i tryck av Electa tillhörande förlagsgruppen Mondadori som ägs och kontrolleras av Berlusconi.

Den mest grandiosa idén, avslöjar Bondi, kommer att vara en enorm sal med en bassäng som representerar Medelhavet krönt av en bro som skall leda tankarna till Berlusconis ännu orealiserade projekt, den 3300 m långa Messina-bron. Från denna tar sig besökaren till de olika utställningssalarna. I mitten av bassängen tronar en 10 meters kolossalstaty med förebild i Rodins tänkaren, men utan hans begrundande ansiktsuttryck. Det är en leende Berlusconi som glatt fiskar efter människosjälar.

Dröm eller mardröm? Il Giornale dell’Artes ledarredaktion har förstås fabulerat ihop en skröna, dock med stark verklighetsanknytning.

Anna Brodow Inzaina, SvD 23 april 2010

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Italien, Publicerat och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s