Konstnär donerar blått blod

Det stundande prinsessbröllopet som fyller tidningarnas spalter, i dagens SvD flera uppslag i kulturdelen, har hittills fått mig att snabbt vända blad. Jag tror jag skall se till att vara i Italien då.

”Vi slängde ut vår kung och det är ingen som har saknat honom”, säger min man lakoniskt.

PJ Anders Linder, monarkist, och Per Svensson, republikan, lägger i dagens SvD fram argument för och emot kungahuset, och jag kan inte säga annat än att Per Svenssons argument har mest bärighet. När den kungliga avkomman börjar gifta sig med kreti och pleti finns det ju ingen vits längre med att upphöja dem över folket och ge dem kunglig glans. Bättre då att som statschef utse någon som i kraft av sitt kunnande, omdöme och diplomatiska förmåga kan företräda Sverige i olika sammanhang.

Ulrika Sparre, konstnär av adlig börd, har uppmärksammat Daniel Westlings belägenhet och donerar sitt blåa blod. I en performance i Dieselverkstaden, Nacka, den 7 maj kl. 16.30 kommer hon att göra en performance som tar form som en bloddonation. Som godkänd bloddonator tömmer hon ut en del av sitt blod på påsar och erbjuder nu Daniel Westling att ta emot denna gåva. Här är mer information.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Konstnär donerar blått blod

 1. EB skriver:

  ”När den kungliga avkomman börjar gifta sig med kreti och pleti finns det ju ingen vits längre med att upphöja dem över folket och ge dem kunglig glans.Bättre då att som statschef utse någon som i kraft av sitt kunnande, omdöme och diplomatiska förmåga kan företräda Sverige i olika sammanhang. ”

  Detta är ju också ett väldigt subjektivt uttalande. Rent biologiskt är ju alla människor väldigt lika i grunden. Däremot kan de ha olika begåvning, fysisk och psykisk styrka. Att någon är adlig innebär inte att den är stark eller kunnig. På så sätt kan en s k kreti och pleti-person vara lämpligare eller mer lämplig som inslag i kungafamiljen. Speciell blir personen genom att lotsas in i kunskap, seder och sammanhang. Ingen utifrån kan ju agera som kunglig från början i vilket fall som helst. Och den som i ett republikanskt Sverige skulle bli vald till president har ju också fel och brister på alla möjliga sätt. Ingen individ är perfekt och ingen passar ändå att respresentera ett helt land, det är en syssla för en övermänniska som inte existerar.

 2. brodowinzaina skriver:

  Jag tror att Viktoria skulle vara alldeles utmärkt som statschef och hon får gärna gifta sig med vem hon vill. Men då tycker jag att det är bättre att hon blir vald till det och inte föds till det.

 3. EB skriver:

  Orsaken till att det känns som att Victoria skulle passa, är ju att hon fått nödvändig utbildning och vana. Hade man fått välja statschef hade hon inte kommit på tal, eftersom hon då förmodligen bara hade haft en vanlig utbildning som alla andra och befunnit sig långt från representativa uppdrag.

  • brodowinzaina skriver:

   Äsch då, vilken flygvärdinna som helst kan le som Viktoria. Du menar alltså att kungafamiljen är en nödvändig skolmiljö, vanliga utbildningar duger inte? Vad jag vet har hon läst konstvetenskap i Uppsala och några fler ämnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s