Realismen åter aktuell

Jag har ju här i bloggen diskuterat realismen och haft en het debatt med Jessica Kempe som inte förstod den skillnad jag gjorde mellan klassisk realism och nyrealism. Klassisk figuration och nyfiguration är alternativa begrepp som används i diskussionen, framför allt i Norge.

Att realism är en aktuell fråga bekräftar ett pressmeddelande som jag fick idag från Rumänska kulturinstitutet. Där tar man tag i frågan The Realism Question.

I ett experimentellt upplägg och genom att ställa ut konstverk i ett brett urval av medier som behandlar olika kontexter och tidsperioder, utforskar The Realism Question de begrepp och praktiker som är relevanta för realismen. Definitiva svar levereras inte, snarare en serie reflektioner genererade ur den centrala frågeställningen: Vad är det som står på spel när man pratar om realism idag?

Vernissage 3 juni på Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20, kl. 18-21.

Årets Berlinbiennal har också temat realism. Den öppnar den 11 juni och har en mer tillbakablickande karaktär. Realism i samtidskonsten ställs mot bakgrund av den äldre konstnären Adolph Mentzel (1815-1905).

Det finns alltså skäl att ytterligare bevaka denna fråga. Realismen är kul och intressant! Det handlar om hur vi ser på verkligheten.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s