När Ohly gick på pumpen

Vilken debatt det har blivit om bröstpumpar! Ärligt talat, det är ingen höjdare. Jag har provat det en gång och skulle inte göra om det.

Amning var en ganska het diskussion i slutet av 80-talet också; hur länge man skulle amma och hur ofta och idealet var ett år. Minst. Men jag fick trappa ned redan vid sju månader för jag blev så avmagrad.

Jag minns också att  det var mycket romantiserande kring hur man skulle föda. Idealet var sittande som urmödrarna, eller i en bassäng, eller till och med hemma. Bedövning skulle man helst undvika och ve den kvinna som lät göra epidural! För min del blev den en komplicerad 24-timmarsförlossning med all medicinsk utrustning inkopplad samt en spruta petidin. Tack och lov för att jag var på sjukhus och inte låg hemma eller i en bassäng!

Jag var hemma med vår son i 9 månader, sedan sa min dåvarande man att han krävde att få ta ut föräldraledighet. Han stod nämligen inte ut med att se mig så understimulerad. Det var bra, för jag fick återvända till det jag tyckte var roligt – mitt arbete – och han fick göra det han upptäckte var lyckan i livet, att vara hemma och tillsammans med sin son.

Vi är alla olika. Gudskelov att jag slapp tvångspumpa!

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s