Dror Feiler och demokratin

Medierna har rapporterat om en grupp av 6000 demonstranter som i måndags samlades på Sergels torg, mobiliserade av det effektiva mediet Facebook, som är känt för sin tummen upp och tummen ner-mentalitet när det gäller att bemöta åsikter.

Dror Feiler, musiker, konstnär och aktivist, var en av talarna. Jag blir mer och mer skeptisk inför var Feiler själv står i fråga om demokrati när han enligt nyhetssajten  Maktkamp24 säger:

– Vi måste stoppa dem på gator och torg, vi stoppade Jimmie när han vär här häromdagen. Om alla har lika mycket värde så ska de också veta det. Det som hände för 80 år sedan kommer inte att hända igen, för vi ska stoppa dem, vi ska visa dem att demokrati, det är var dag i våra liv, skanderade konstnären och aktivisten till stort jubel.

– Rasismen är som en sjukdom, en pest, och den utveklar sig i smutsigt vatten. I samma vatten som folkpartiet har vistats i flera år, avslutade Dror Feiler.

En minoritet av Sveriges befolkning – ungefär lika många procent som Feilers eget parti har fått – har röstat in Sverigedemokraterna i Riksdagen. Det kan vi inte göra så mycket åt i dagsläget. Vi kan väl knappast köra ut dem? Men vad skanderade den Facebook-mentalitetsskadade gruppen:

”Inga rasister på våra gator” – och därmed piskade upp en vi mot de-attityd. Jag får mer känsla av en mobb än en demonstration. Det går potentiella rasister på Sveriges gator och torg. Det är Feilers och hans likars attityd som i förlängningen ger Sverigedemokraterna en plats i riksdagen.

Om de etablerade partierna inte vågar ta tag i problem förknippade med integration av rädsla för att bli anklagade för att simma i smutsigt vatten får vi partier som Sverigedemokraterna.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dror Feiler och demokratin

 1. Jacob skriver:

  Oaktat Dror Feiler har jag lite svårt att förstå din analys.

  Jag vet inte hur aktiv du själv är inom den antirasistiska kampen eller om du var på plats på Sergels tog i måndags, men ”Inga rasister på våra gator” är alltså en ganska vanlig antirasistisk ramsa. Ett ställningstagande mot rasism och rasister. Används ofta i protester mot exempelvis rasistiska torgmöten. Men att tolka den så bokstavligt – som att vi borde upphäva mötesfriheten eller ett demokratiskt val, apropå SD i riksdagen – tycker jag blir löjligt.

  Vidare har jag svårt att se att Sverigedemokraternas framgång som ett resultat av att partierna inte vågar ”ta tag i problem” med integration. Men – menar du invandring eller integration? Sverigedemokraterna är ju knappast för en annan integrationspolitik – de är emot invandring. Väljarundersökningar visar ju att integrationspolitik är en relativt oviktig fråga bland svenska folket. Nej, ju mer man diskuterar högerpopulisternas frågor, desto mer gynnar man dessa partier.

  Förbättra gärna integrationspolitiken, men inte på SD:s initiativ eller premisser, och fokusera framför allt på att minska arbetslösheten och klyftorna i samhället, så multnar grogrunden för högerpopulism.

 2. brodowinzaina skriver:

  Jacob, jag anser att det är kontraproduktivt att försöka sänka etablerade riksdagspartier till den nivå som Feiler gör i sitt uttalande citerat av Maktkamp24, med hänvisning till Folkpartiets senaste förslag. Jag tycker alltså inte att det är löjligt att reagera på den ton som protesterna tar. Dessutom ser jag en fara i ett politiskt klimat som lägger locket på och förnekar problem med integration och mångkultur, risken är stor att Sverigedemokrater och andra missnöjespartier framstår som sanningssägare i folks ögon, med konsekvensen att de får mandat och en plats i riksdagen.

 3. Jacob skriver:

  Då upplevde uppenbarligen du och jag demonstrationen på Sergels torg olika.

  Jag menar också att bilden av ett politiskt klimat som ”lägger locket på” i mångt och mycket är ett sverigedemokratiskt påfund. Vem förnekar att arbetslösheten är lägst och fattigdomen störst bland utomeuropeiska invandrare? Tvärtom har ju Sverigedemokraterna lyckats få debatten att handla om helt andra saker och exempelvis lockat Folkpartiet att anamma deras retorik och göra symboliska utspel om exempelvis burka och niqab, för övrigt en av vår tids mest tradiga kultursidesföljetonger. Så kan det gå när man tar debatten.

 4. Jacob skriver:

  ”arbetslösheten HÖGST”, menar jag givetvis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s