Gladiatorernas hus rasat i Pompeji

Gårdagens nyhet på teve var att Gladiatorernas hus i det gamla Pompeji har rasat. Staden som begravdes i lava och aska efter Vesuvius utbrott 79 e Kr. är en av världens viktigaste arkeologiska platser.

Klockan sex i går morse rasade palatset i ett moln av damm orsakat av ett jordskred efter de senaste dagarnas regnande. Det har länge varit känt att det har funnits en risk för ras och kulturminister Sandro Bondi ställs nu till svars för det inträffade. Sedan 2007 har högerregeringen ledd av Berlusconi minskat anslagen för kultur och vården av kulturarvet dramatiskt. La Repubblica rapporterar om händelsen:

”Det som har hänt är en skam för Italien”, säger republikens president, Napolitano.  Han ställer nu kulturminister Sandro Bondi till svars för händelsen. Bondi har under dagen åkt till Pompeji för att träffa de ansvariga för utgrävningarna.

I en intervju som pressar Bondi på frågor om varför han inte sköter sitt jobb urskuldar han sig med att han har gjort vad han har kunnat för att utverka mer pengar men att han inte fått gehör av finansdepartementet.

Den del av byggnaden som rasade var en rekonstruerad del av huset som uppfördes efter de skador som bombningar under andra världskriget orsakade Gladiatorernas hus, meddelar Roberto Cecchi, general för Mibac (kulturavsmyndighet). De lägre delarna av byggnaden som är utsmyckade med fresker är intakta, de syns under rasmassorna, men ännu vet ingen riktigt hur stora skadorna är. Så långt La Repubblica.

Partiledaren för högerpartiet PLI Gianfranco Fini som regerar tillsammans med Berlusconis parti har sagt att raset i Pompeji också är symboliskt. De kraftiga nedskärningar inom kultur, utbildning, forskning och social sektor som Berlusconis regering har genomfört de senaste åren håller på att rasera hela Italien. Berlusconi har i dagarna återigen gjort skandal genom uppdagade affärer med minderåriga flickor. PLI vill få bort honom från makten och kan tänka sig att tillsammans med vänstern bilda en tillfällig regering så att en rad lagändringar kan göras vilka hittills har gett Berlusconi suveränitet och möjlighet att själv välja sina ministrar. Berlusconi kommer då omedelbart att arresteras och hamna i fängelse för de brott han står åtalad för. Bondi är en av alla de  lojala underhuggare till Berlusconi som inte har någon kunskap eller intresse av den sektor han är satt att förvalta.  Raset i Pompeji är en symbolfråga som upprör alla från vänster till höger på den politiska skalan.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Italien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s