Första advent

Första advent läser jag Underbara dagar framför oss, Henrik Berggrens biografi över Olof Palme. Jag vill sätta mig in i socialdemokratin för att få en förståelse för den period jag skriver om och vad som har format Sverige under 1900-talet.

Jag har själv ingen förankring i socialdemokratin och har aldrig röstat på Socialdemokraterna, även om jag kan dela många av rörelsens idéer. Istället har jag röstat både till höger och vänster om det gamla arbetarpartiet, men insett att jag är ”borgerlig vänster”, alltså socialliberal. Liberal för att jag tror på individens förmåga att utvecklas genom eget ansvar, social för att jag inser att det krävs ett utjämningssystem för att ge personer med sämre förutsättningar samma möjligheter. Jag betonar ”samma möjligheter”, någon utjämningspolitik för att vi alla ska bli lika som delar av vänstern förespråkar är jag generellt sett inte för.

Miljöpartiet spås ha en chans att växa i socialdemokratins nedgång. Jag har vissa sympatier för Miljöpartiet, kanske främst för att min mamma har varit aktiv miljöpartist i Karlstad i många år och jag känner väl till dess rötter i alternativrörelsen: i kvinno-, freds-, och miljörörelsen från 70-talet. Det som gör att jag ställer mig tveksam till partiet är dels dess rötter i en mindre intelligent del av alternativrörelsen, gräsrötterna på landet som kommer med så tossiga idéer, dels att Miljöpartiet hoppar mellan tuvorna (för att fullfölja liknelsen) och därför passar som handen i handsken (för att pröva en annan metafor) en ideologiskt rotlös medelklass bosatt i storstäderna och som ser miljömedvetande som en form av livsstilskonsumtion.

Underbara dagar framför mig är att jag har fått datum för slutseminarium 26 maj och jag förväntar mig att kunna disputera under hösten 2011. Dessa dagar kommer att gå snabbt. Därför läser jag mest litteratur som jag har användning för i min forskning. Återkommer när jag har läst klart Palme-biografin.

Uppdatering: Ja, då har man gått promenad i snön i ett par timmar, fikat på Wendela Hebbes och bakat vetebrödslänger – nu äntligen Palme, sedan stundar disken.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s