Modefotografi och den konstnärliga friheten

Modejournalisten Daniel Björk skriver mycket bra i dagens SvD om mode och moral och en allt tilltagande ”politisk korrekthet” i modereportage. Läs artikeln! Moralisk indignation kan verkligen vara på sin plats i den genomkommersialiserade modeindustrin, men det är samtidigt problematiskt i förhållande till den konstnärliga frihet som modefotografin strävar efter och är beroende av, och det tycker jag att Daniel Björk utreder bra.

Mode ska självklart inte vara förtryckande och ett medel för att cementera unkna värderingar om ras och kön. Men det finns en verklig fara när mode, mer än något annat område, förväntas vara moraliskt renlärigt. Mode måste få vara oroväckande och tveksamt och ibland gå över gränsen utan att batongpolisen rycker ut. Skönheten är inte bara god, den är ibland skrämmande, ofta omoralisk och inte så sällan grotesk.

Tveksamma bilder och en provocerande amoralisk inställning är det pris vi har betalat för att hålla det konstnärliga skapandet inom modevärlden så fritt som möjligt. Vi har sett det som ett nödvändigt ont för att mode inte bara ska bli tillrättalagt och genomkommersialiserat. Modets uppgift är ju inte att vara samhällsnyttigt utan att artikulera – och ifrågasätta – våra ofta omedvetna uppfattningar om skönhet. Det är av dessa anledningar som modevärlden känner att utvecklingen mot en värld där moral är viktigare än konst är farlig. ”If I got rid of my demons, I’d lose my angels”, för att citera den amerikanske författaren Tennesse Williams./—/

Ett försvar för den konstnärliga friheten inom mode är också ett försvar mot den accelererande kommersialiseringen av modet. Det är ett faktum som många kritiker bekvämt nog ignorerar.

Det kanske ska understrykas att artikeln handlar om modefotografi och inte om kläder. Där ser jag en väsentlig skillnad gentemot cat walken och HM:s reklampelare. Det är ett iscensatt fotografi som liksom konstnärligt konceptuellt fotografi kräver sin konstnärliga frihet för att kunna uttrycka även ”demonerna”.

Daniel Björk har också en läsvärd blogg som blandar mode med samhälle, filosofi och politik.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Mode. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s