Det behövs inga ord

Auguste Rodin, Kyssen.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det behövs inga ord

  1. Lars skriver:

    Nej, det behövs det verkligen inte. Likväl kan jag inte låta bli att citera vad Rilke, som under en tid var Rodins sekreterare, skriver apropå Kyssen. Jag tycker det är rätt bra.

    ”Han utgår icke vid sitt arbete från själva figurerna, som omfattar eller berör varandra; han har inga modeller, som han ordnar eller grupperar. Han börjar vid de ställen, där beröringen figurerna emellan är starkast såsom varande verkets höjdpunkter; där, på de punkter där det nya uppstår, insätter han all sin förmåga och ägnar hela sin konst åt de hemlighetsfulla företeelser, som beledsaga skapandet av ett nytt föremål. Han arbetar så att säga vid skenet av de blixtar, som uppstå vid dessa punkter, och ser endast de ställen av kropparna, som belyses av blixtstrålen.
    Den tjusning, som vilar över den stora gruppen av flickan och mannen, vilken blivit kallad Kyssen, ligger just i denna livets kloka och riktiga fördelning. Man har en känsla av att från alla beröringsytorna dem emellan en vågformig rörelse genombävar deras kroppar med ett svall av skönhet, aning och kraft. Därav kommer det sig, att man tycker sig förnimma saligheten i denna kyss på varje punkt av deras kroppar /—/.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s