Röda fanor i Södertälje

Eftersom jag numera bor i arbetarstaden Södertälje tyckte jag det var intressant att gå ner och titta på demonstrationerna. Själv demonstrerar jag inte längre på 1.a maj. Det gjorde jag däremot i slutet av 1980-talet då jag jag röstade vänster och under en kort period även var med i Vänsterpartiet i Uppsala. Efter en introduktionskurs i partilokalen och lite självstudier insåg jag dock att jag var borgerligt sinnad och gick ur.

Det var ändå trevligt att titta på tåget i Södertälje och läsa på de handtextade skyltarna om alltifrån ”Påreglera elmarknaden – Telge energi” till ”Arbeten istället för skattesänkningar”, ”Rött är rätt – blott är fel” (sic!) och ”Det är vad vi känner i hjärtat som gäller, inte vad vi har mellan benen”. Det var en man som höll i det plakatet. ”Vi vill bo i ett pingvinsamhälle” var en ganska söt skylt. Jag tog en del bilder, men jag gillar inte tanken att lägga ut bilder på demonstranter så det får bli på musikerna istället. Det var en glad och fin stämning i tåget.

Tåget av demonstranter i Socialdemokraternas tåg samlas vid Maren

Jag följde med tåget från Maren genom centrum och till Stortorget. Där lyssnade jag lite grann på den första talaren men när det bara blev gnäll: ”sedan får vi komma och städa upp och de kommer till dukat bord” gick jag istället och handlade.

På väg till Coop stannade jag till vid ett annat demonstrationståg, Nationaldemokraternas, som tydligen också firar första maj. De hade samlats på gågatan. Nationaldemokraterna hade inga handtextade skyltar med individuella budskap, utan upprepade samma slagord om ett tryggt folkhem för svenskar. Sorglig syn. Det var dock en tröst att se att skaran demonstranter i detta tåg var synnerligen klen och deras stämmor svaga.

Nationaldemokraterna talar i Södertälje 2011

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s