En saudisk sommar?

Jag hinner inte med att läsa tidningar och sätta mig in i debatter just nu, det känns som oväsentligheter, futiliteter: kungens förödmjukande intervju där han nekar till allt, bara för att han känner sig tvungen till det, ja men varför kan han inte erkänna som det är, tänker jag då, och så är det inte mer med det; men nu har medierna all makt och de kräver utifrån en nypuritansk moral som vi tydligen skall dela allihop, att han sträcker fram kronan som insats för att rentvå sig själv från den mest skamliga gärning en man kan göra sig skyldig till i dessa dagar: att ha gått på strippklubb och setts i sällskap med lättklädda kvinnor. Om han har gått på strippklubb eller inte tycker jag är oväsentligt, det förändrar inte min syn på monarkin.

Nej, betydligt mer upprörd blev jag av gårdagens inslag i Agenda om kvinnornas situation i Saudiarabien. Av de många begränsningar som kvinnors liv omgärdas av hör att hon inte får köra bil. Trots det finns det kvinnor som är beredda att ta de risker som det innebär att bryta mot samhällets lagar och normer för att resa sig ur förtrycket. En kampanj har startats av kvinnor som lägger ut bilder på sig själva på Internet när de olovligen kör bil. Rörelsens initiativtagare Manal al-Sharif intervjuas av en engelsk reporter här, i sin bil. Man samlar sig till en stor manifestation den 17 juni. Sådana frihetskämpar och revolutionärer stödjer jag.

Är det inte just typiskt att det männen och de religiösa ledarna kontrollerar är kvinnornas rörelsefrihet (att ta bilen och köra vart hon vill) och hennes tillträde till offentligheten? Hon skall bli låst innanför hemmets väggar – vem skall annars ta hand om hemmet medan jag försörjer familjen, undrade en av männen retoriskt. Men så skaffa dig en avlönad tjänare då, skulle jag ha sagt om jag varit reporter.

Jag beundrar de kvinnor som under sådana förhållanden trotsar sin egen rädsla med risk att förlora den enda trygghet de har: mannens ekonomi,  mannens kärlek, föräldrars och svärföräldrars respekt och samtidigt begå ett brott mot lagen, att själva köra bil – bara för att utvidga sin egen personliga frihet, för sig själva och sina döttrars skull. Endast genom att visa den typen av respekt mot sig själva och sitt kön kan det ske en förändring, maktens företrädare kommer inte att göra revolution åt dem. Låt oss hoppas på en saudisk sommar!

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Genus. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En saudisk sommar?

  1. leonardo34 skriver:

    Det är djupt upprörande att kvinnorna i Saudiarabien fortfarande behandlas som lägre stående individer. På grund av Saudiarabiens stora oljetillgångar behöver de heller inte riskera någon verklig kritik mot sitt medeltida samhällssystem. Västländerna är mycket hovsamma i den lågmälda kritik som någon enstaka gång yppas. Obama undviker sorgfälligt att tala om Saudi, han omhuldar i stället de goda förbindelserna mellan USA och Saudi, som förutom olja till USA även omfattar betydande vapenleveranser från USA. Olja och vapen rättfärdigar den amerikanska dubbelmoralen.

  2. brodowinzaina skriver:

    Ja, det har du förstås rätt i, det är därför som omvärlden inte reagerar starkare. Diplomatiska och ekonomiska förbindelser går före solidaritet de förtryckta. Det är enormt modigt gjort av de kvinnor som har startat den här kampanjen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s