Midsommartraditioner

I dag midsommarafton har jag städat och borstat nyplockad potatis från landet, plockat blommor (dock inte de ovan, de är italienska vildväxande), gjort en Jansson, tvättat sallad och umgåtts med mina syskon som varit lika upptagna som jag med att sätta huset och middagsbordet i ordning inför midsommarlunchen. En liten åskurladdning hann vi med också.

Min mamma som är över 80 och fortfarande har stenkoll på middagsförberedelserna hade glömt be någon hämta fisken från rökeriet vid Vättern. Min bror kastade sig in i bilen och hann precis fram före stängningsdags. Ingen hade heller tänkt på nubbar. Vad är en midsommar utan nubbe och ett par rejäla starköl? Kanske ett litet tecken på att mamma – tack och lov! – med ålderns rätt vågar slappna av och låter oss ”barn” tänka själva, det är ju ändå bara vi som dricker nubbe. Inte för att vi inte kan tänka själva, men man vänjer sig liksom vid att det råder en viss ordning kring midsommarförberedelserna om vem som gör vad och att mamma håller i trådarna. Det där brukar ju brorsan göra! Men han hade inte blivit tillsagd. Systemet i Karlsborg var stängt så någon hämtade en halv flaska whisky som fick duga att skåla i. Det gick nästan lika bra.

Varmvattenberedaren hade gått sönder så min elektrikerutbildade svåger stod med den ett par timmar. En annan svåger hade kört ner i sank mark och fastnat med sin 3,5 ton tunga husbil så det blev till att ringa bärgare. Varför händer allt på midsommar? Efter lunchen infann sig en sagolik stillhet och jag tog itu med disken och funderade över midsommartraditioner. Sedan drack vi kaffe, åt choklad och tittade på Thailandbilder. Min bror åker dit då och då och min syster som hyrt ett hus i sex veckor åker dit inom kort.  Själv har jag aldrig haft lust att åka till Thailand. Har jag behov av att vila upp mig tar jag hellre nattåget till Kiruna och vandrar i en vecka. Vi är väldigt olika i min familj.

Jag önskar alla mina läsare en trevlig midsommar!

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Dagbok. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Midsommartraditioner

  1. Fransyskan H skriver:

    Det där med nattâg till Kiruna lâter underbart. Trevlig midsommar till dig!

  2. Fransyskan H skriver:

    Och när man kommit av nattâget… Hur gör man dâ? Krävs bil? Finns annan kommunikation? Vad skulle du rekommendera ett par som väl i och för sig är hyfsat starka utan att vara i topptrimform?
    mvh en som aldrig varit sâ lângt norröver men sâ gärna inom kort skulle vilja.

  3. Förslagsvis Helena; strunt i att åka ända högst norrut
    ta nattåg till Östersund, sedan buss till Vilhelmina, och hitta ngt fjällnära vandrarhem i Saxnäs, Borgafjäll eller Klimpfjäll.

    Anna,
    Här blev det också whisky. Jag köper aldrig renat. Men den funkande intressant nog till gravlaxen.

    God midsommarnatt båda. Här är väl cirka 14 grader nu, om det kan muntra upp!

  4. brodowinzaina skriver:

    Jag har skrivit om min senaste fjällvandring till Padjelanta här: rekommenderas starkt!
    http://wp.me/pBSRv-Cf

  5. Fransyskan H skriver:

    Âh, tack bägge!

  6. Padjelanta -turen verkar hur fin som helst, men mer strapatsrik än södra Lapplandsresan. Jag tänkte – för en gång skull – också på att Helena har barn (med?). Sen är det cirka åtta/tio graders temperaturskillnad mellan norra och södra Lappland.

  7. brodowinzaina skriver:

    Som en trevlig tur för förstagångsvandrare rekommenderas Jämtlandstriangeln: Storulvån-Sylarna-Blåhammaren! Det är heller inte så långt norrut som Padjelanta och Abisko. Då kan man bo bra och äta gott under tre vandringsdagar. Lederna är också lättgångna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s