Hos Erik-Anders i Asta

Erik-Anders i Asta utanför Söderhamn. Dagens utflykt med cykel gick via Söderala kyrka till en hälsingegård där vi tittade på de vackert renoverade rummen i olika stilar: från 1880-talet till jugend, 20-tal, 30-tal och 50-tal. Gården har renoverats vid olika tillfällen och man har försökt med hjälp av konservator och antikvarisk expertis ta fram originalmålningar- och tapeter.

Tapet i 1920-talsmönster

Jag har varit och hälsat på min son i helgen. Han bor strax utanför Söderhamn där han går en hantverksutbildning och arbetar just nu på sitt gesällprov: ett piano som han har formgett och tillverkat själv. Som mamma är jag naturligtvis mycket stolt! Han har lärt sig otroligt mycket de senaste två åren efter gymnasiet.

Den här fina tapeten som satt i ett mycket välbevarat kök från 1920-talet tyckte jag hade ett riktigt fint mönster. Det var så häftigt starka kontraster i blåsvart mot en gul bröstpanel. Köksbordet ses nedan:

På övre våningen finns festsalen. Det var dekorationsmålat som är brukligt i hälsingegårdar. Den här marmoreringen är förstärkt av en präktig fuktros som är minst lika dekorativ den.

Inte minst var ljuset vackert i det här rummet.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Dagbok. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Hos Erik-Anders i Asta

 1. Fransyskan H skriver:

  Âh, vilken tapet! Den blâ mot svarta kombinationen är mycket vacker. Visst är liknande besök fantastiska – ett av de bästa bokmärken jag bär med mig ur senaste ârens Sverigeturer är faktiskt Skansens alla hus och deras interiörer. Verkliga tidsresor.
  Din sons gesällprov imponerar för övrigt oändligt!

 2. Olga skriver:

  Vackert!
  Förstår att du är stolt över din son som nu gör sitt gesällprov. Önskar att min son också lär sig något praktiskt, grundligt och väl!
  Önskar dig en fortsatt skön sommar, Anna och tack för att du delade med dig av din utflykt!

  • brodowinzaina skriver:

   Ja, jag tycker att han gör alldeles rätt som går en hantverksutbildning! Att han sedan på eget initiativ läser Dostojevskij och Voltaire gör mig ännu stoltare. Jag vet inte vem han brås på. Jag var inte så målinriktad i hans ålder.

   Trevlig sommar själv, Olga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s