
Fler bilder >>
Det är femte säsongen för Skulptur i Pilane, ett skulpturprojekt utomhus i ett uråldrigt kulturlandskap. Bland betande får, resta stenar, stensättningar och domarringar från järnåldern finns skulpturer, flera i stora format, av svenska och internationellt verksamma konstnärer.
Det redan från början ambitiösa projektet att presentera skulptur av hög kvalitet har nu börjat få uppmärksamhet även utanför Sverige.
Erwin Wurm från Österrike tillhör den internationella eliten. Han prövar på olika sätt skulpturens gränser. I Pilane visas ett par skulpturer där han betraktar huden som individuell gräns mot omvärlden. Den ena är en bronsskulptur av en sittande man som krängt på sig tröjan med benen instoppade i ärmarna. Han bildar en lustig figur utan huvud och armar men med en gapande öppning på bålen. Den andra är en glänsande aluminiumskulptur av en huvudlös man i jeans och tröja med någonting som liknar studsande bollar som skjuter ut från hans inre och med en våldsam kraft hotar att tränga genom huden.
Samtida skulptur kan också som i Tony Craggs veckade former uttrycka en rörelse i rummet. Cragg är en annan av stjärnorna på skulpturhimlen vars 3D-modellerade skulpturer av ytor och snitt bildar en nutida motsvarighet till den fartfyllda futuristiska skulpturen på 1910-talet. Lori Hersberger från Schweiz tycks ha inspirerats av de svenska faluröda stugorna som smälter så väl in i vårt lummiga gröna landskap. På en utsiktspunkt har han ställt en röd tillknycklad aluminiumform som likt en enorm ölburk avtecknar sig mot himlen.
Några av de svenska konstnärerna är riktigt bra och kan konkurrera med de mer namnkunniga deltagarna. Klara Kristalova har arbetat med skalförskjutningar i en gigantisk liljekonvalj i ärgad brons med blomklockor av glas. Den ger trots sin storlek ett sprött uttryck. Kristalova har de senaste åren gjort en spikrak karriär med sikte på den internationella konstmarknaden.
Mer lokalt förankrade är Eric Langert, Kent Karlsson och Leo Pettersson som var och en har gjort starka insatser. Jag gillade framför allt Langerts lindansare som skickligt balanserar på en telefontråd. De uttrycksfulla krokodilerna av uttjänta bildäck tyder på en lättsam och humoristisk attityd till skulpturtraditionen.
Anna Brodow Inzaina, SvD 11 augusti 2011