Kulturarvslyft men knappast kunskapslyft

Eller: Hur tänkte ni här?

Regeringen föreslår i budgetpropositionen en särskild insats som innebär att totalt 4 400 personer beräknas få en anställning med lönebidrag inom kulturområdet. Satsningen riktas till personer som lämnar sjukförsäkringen efter långa perioder av sjukfrånvaro.

Kulturarvslyftet
– Totalt beräknas 4 400 personer få en anställning med lönebidrag inom kulturområdet. Målgruppen för satsningen är personer som har en särskilt svag förankring på arbetsmarknaden efter att ha lämnat sjukförsäkringen efter lång tid och som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.
– 270 miljoner kronor avsätts för bidrag till arbetsledning för de platser som skapas. Personer som engageras som handledare bör vara kulturarbetare med relevant utbildning. Bidrag till handledning fördelas av Riksantikvarieämbetet. Medel kan fördelas till olika typer av aktörer som gör samhällsnyttiga insatser inom kulturarvsområdet.
Medel ska gå till insatser inom tre huvudområden: digitalisering, inventering och vård.
Satsningen ger stöd till människor som är på väg tillbaka från långtidssjukskrivning till gemenskap och sysselsättning. Den bidrar samtidigt till det viktiga arbetet med kulturarvet.

Bakgrunden till detta heltossiga förslag från regeringen är att man försöker hitta mindre kvalificerade arbetsuppgifter för dem som har lämnat sjukförsäkringen och har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. ”Det kan t.ex. handla om att digitalisera samlingar och arkivmaterial, att inventera kulturlämningar och bebyggelse eller om att restaurera och vårda kulturmiljöer.” Kulturarvslyftet kommer att ske i samarbete med Samhall AB.

Den fråga som omedelbart infinner sig är förstås vad för slags okvalificerade arbetsuppgifter som regeringen klarar av att hitta inom kulturområdet till alla dessa personer – eller tror de verkligen att det går att byta ut humanister med flera års högskoleutbildning mot anställda vid Samhall?

Dokumentet i sin helhet kan läsas här:  2e4e7898

Tack till Britt-Inger Johansson som gav länken!

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Kulturdebatt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s