Annandag jul

Här börjar livet återgå till ordningen igen, våra gäster reste i dag efter att ha stannat en kort sejour och vi åt upp resterna av julmaten till lunch: en lax lagad i ugnen och som var mycket uppskattad. Jag drog en suck av lättnad. Ett tips för den som skall bjuda finsmakare från Italien på middag: bjud på lax, det går alltid hem. Jag följde ett recept som finns i Annas kokbok: Halldins lax i ugn kokt med majonäs. I stället för dill tog jag storbladig persilja och det gick lika bra. Med Pasquales skaldjurspasta som primo piatto fick vi till en annorlunda men god juldagsmiddag.

Julläsningen är arbetsrelaterad. Just nu läser jag Viveka Wessels biografi om skulptören Asmund Arle. Mellandagarna skall ägnas åt diverse skrivjobb som jag har skjutit upp. Jag har fått en beställning på en katalogtext och sedan är det några recensionsuppdrag. Avhandlingen får vänta till efter helgerna.

Trendspaning inför 2012 är att vi kopplar ned från Internet och skaffar oss ett hälsosamt utseende – inte är för muskulösa, inte för magra utan hälsosamma ska vi vara, enligt DN. I stället för livsstil och trend borde det kanske heta sunt förnuft. Trender är bara för de ängsliga.

Förr skaffade sig den förnuftige hälsosamma vanor och var flitig och sparsam för att det tjänade hennes överlevnad. Det var en livsstil som hade utvecklats under lång tid i brist på pengar och materiella resurser. I dag lever vi i ett överflöd av det mesta och hakar på trender. Dessa överlever sällan mer än ett år. Den som ängsligt vill hänga med i sin tid blir som en vinddriven barkbåt. En ny materiell kristid är nog det enda som kan rädda mänskligheten.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s