Så firar vi vårens ankomst

GS09784

GS09784 (Photo credit: Upplandsmuseet)

Stockholm är skönt. Vid Observatorielundens damm är pilträden skirt gröna och i Kungsträdgården blommar de japanska körsbärsträden. Folk sitter på trottoarerna utanför barer och caféer och solen värmer bleka stadsbor.

I går hade sonen och jag en ledig dag tillsammans. Vi promenerade från Vasastan mot Sergels torg med årets första mjukglass rinnande mellan fingrarna. Spårvagnen tog oss vidare mot Liljevalchs där vi intog en lunch på Blå portens uteservering. I vagnen var det många gymnasieungdomar med vita mössor som klev av före oss. Vi funderade kring hur det kunde komma sig att studenterna är mössklädda en månad för tidigt i år. Är de det i resten av landet också eller är det bara i Stockholms innerstad?

I Uppsala är det naturligt att se studentmössor vid den här tiden på året, men först på sista april som Valborg heter där och då i varierande grad av gulnad ton. Inte nyinköpta på purunga gymnasieungdomar en månad före studenten! Traditionerna förändras och snart vet väl ingen att det är vårens ankomst som studenterna firar genom att ta på sig den vita mössan. Studenterna vid universitetet i Lund hade nämligen förr i tiden en vinter- och en sommarmössa och med tiden blev det tradition vid båda universiteten att hälsa våren välkommen sista april genom att på givet klockslag ta på sig den vita sommarmössan.

Idag förknippas de vita mössorna mer med ölflak och studentflak, som den typen av fordon heter som transporterar skrålande gymnasieungdomar i månadsskiftet maj-juni. Från att ha setts som en klassmarkör för den elit som studerade vid universitetet har den istället blivit en kommersiell grej och en lika obligatorisk utgift för föräldrarna som klassfoton och skolkatalogen.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Dagbok och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Så firar vi vårens ankomst

  1. Eva P.C. skriver:

    Jag har just sett tre Svalor ( i Skåne) och jag önskar alla att få njuta i solen och vårens ankomst.

    • brodowinzaina skriver:

      Ja, det är en underbar tid just nu. Idag var det strålande sol och varmt i Södertälje. Folk satt utmed kanalen med picknick-korgar och böcker, lättklädda eller till och med utan tröja. Själv tog jag en långpromenad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s