Fp vill övervaka konstens frihet

FP vill också utreda möjligheten att skapa en myndighet som övervakar kulturinstitutionernas frihet.

– Relationen mellan politiken och konstvärlden har ifrågasatts på sistone. Frågan om vad man vågar göra som konstnär har diskuterats. En sådan här myndighet skulle kunna förtydliga armlängds avståndsprincipen mellan politik och konst, säger Christer Nylander.

Saxat ur Dagens nyheter, 3 maj 2012.

 

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Konst, Kulturdebatt och märktes . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fp vill övervaka konstens frihet

 1. I.S skriver:

  Har du sett att Åsa Nacking på Lunds Konsthall numera måste konsultera Lunds Kommun innan hon beställer utsällningar? http://www.sydsvenskan.se/lund/asa-nacking-far-politisk-overrock

 2. brodowinzaina skriver:

  Hej, ja, jag kände till det. Men det tycks ju inte leda till några förändringar i praktiken eftersom Nacking fortfarande är fri att göra de utställningar hon vill, inom ramen för sin budget. När det gäller en offentligfinansierad konsthall kan det ju också vara ett stöd för konsthallschefen att ha förankring för sitt beslut hos styrande politiker.

  Men den där myndigheten som skall övervaka konstens frihet, det låter närmast som ett aprilskämt. Undrar hur de har tänkt att formulera myndighetens regleringsbrev.

 3. dagstankar skriver:

  Märkligt utspel.

  Eller är det bara ett röstfiske, orsakat av vikande opinionsiffror?
  För då är det plötsligt lite lättare att förstå, även om det kan tyckas vara marginellt i det avseendet. Men många bäckar små…

  Även om det till en del – åtminstone mina tankar – för åt ett visst bestämt håll. Som inte är ”så litet” kanske – åtminstone i politiska efterverkningar? Då kanske bäcken plötsligt kan bli en å, eller kanske t o m en liten fors rätt fort…

 4. Då fattas det bara en myndighet som övervakar myndigheten som övervakar relationen mellan konst och politik. Och så är vi tillbaka hos Gogol och ämbetsmännens askar i askar. Wow!

 5. brodowinzaina skriver:

  Cecilia: Jag tror att det är ett förhastat utspel som skall tjäna till att mota de konservativa i grind och samtidigt värna om traditionella liberala kärnfrågor (minskat statligt inflytande, värna yttrandefriheten) och lite röstfiske på köpet för att smeka kulturvänstern medhårs. Problemet uppstår, som jag ser det, när man skall till att formulera ett regleringsbrev – vilket det ju är politiker som skall fatta beslut om – och då definiera den där friheten som det skall värnas om. Politiker skall fatta beslut om att politiker inte får lägga sig i, eller vad då?

  Jag håller med Gabrielle, det ”fattas bara en myndighet som övervakar myndigheten som övervakar relationen mellan konst och politik”.

  • Cecilia skriver:

   Ja, jag håller också helt med Gabrielle!
   Och tror att det bara är röstfiske, fast med flera nivåer. För ”förhastat utspel” har väl ytterligare en aspekt, mer än att vara förhastat och därmed ”bortviftat” som naivt och snabbt bortglömt… (dvs marknadsföring).
   Om någon tror att detta är genomförbart, kommer ”de” att få lite mer att tänka på, då ”de” står inför uppgiften att formulera denna ”enkla tanke”.
   Dvs, det är också en enkel del av en värvningskampanj, kan man kanske säga?
   Att man därigenom också biter sig själv i svansen, är nog något som man inte ska räkna med att det har så stor effekt/genomslag idag. Men förhoppningsvis på längre sikt. Just genom ”smarta” manövrar som denna… 🙂

   PS. Jo jag SKA jobba på att uttrycka mig begripligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s