Frilanstillvaron, för den delen även forskartillvaron, flyter gärna utan att man har kontroll över vad det är man lägger ned sin tid på. Inspirerad av en blogg har jag därför tänkt att börja skriva upp allting jag gör under veckan i ett excel-ark för att se hur jag använder min tid. Jag har helt enkelt tänkt att bli min egen tidsstudieman.
Man lägger upp ett veckoschema och strukturerar det efter olika jobb och projekt som skall göras under veckan. Man planerar tidsåtgång för t ex en artikel och skriver in såväl förberedelsetid som tid för att lämna till redaktion. Allt man gör under veckan skrivs in, även saker som att man har diskat i 30 minuter. Det kan läggas in under övrigt.
När man gör veckoschemat är det viktigt att skriva in planerad tidsåtgång för olika arbetsuppgifter – man bestämmer helt enkelt på förhand hur lång tid olika saker får ta beroende på arvodets storlek. Sedan justerar man det successivt medan man slutför uppgifter. Då får man kontroll och kan avgöra vad man skall göra mer av och vilka uppdragsgivare man helst bör skippa. Det är ett sätt att också få bättre ekonomi i verksamheten.
Det tar verkligen emot att tänka så där rationellt som Camilla Björkman gör om man är en person som vill få spets på allting man åstadkommer, oavsett arvode, men jag tror att det är nyttigt och lärorikt även för oss inom den omvända ekonomins sfär.
Omvänd ekonomi är ett begrepp taget ur den bourdieuska terminologin och kännetecknar något som utmärker konsten: vi tenderar hela tiden att värdesätta symboliskt kapital och prestige före ekonomiskt kapital. Det är viktigare att skriva för tidningar med prestige även om du inte tjänar så mycket än att skriva för tidningar som betalar bra men inte ger dig samma symboliska värdestegring.
Så tänker förstås inte Camilla Björkman. Därför är det bra att ta till sig hennes råd och omvärdera det som kanske är vår främsta drivkraft men som gör oss till fattigpensionärer, se tidigare inlägg. För egen del handlar det inte så mycket om att bli en mer framgångsrik frilans, utan om att få kontroll över alla dessa timmar som jag lägger på gud vet vad. Det är när man ser svart på vitt vad tiden går till som man kan börja göra prioriteringar.
Oj, oj. Det låter själsmördande…!
Själv prioriterar jag efter känsla. För jag vill ha mitt liv och huvud intakt – inte inlemmat i den tillfälliga nutidens idéer om den perfekta myr-tillvaron… 😉
Nej, inte alls! Du frigör istället en massa tid och energi. Det är klart att man inte kan hålla på och fylla i allting, det där med disken var en engångsföreteelse. Men genast ser jag vad jag vill prioritera och vad som faktiskt får stå tillbaka. Det gäller att hålla huvudet fritt från alla stimuli som tränger sig på.
”Det gäller att hålla huvudet fritt från alla stimuli som tränger sig på.”
Det håller jag absolut med om!
Tyckte mest att det verkade som om detta var ett nutidsrationellt sätt, som riskerade att … vara lite ”för” rationellt, för att uppnå det som var avsikten med det hela…?
Pingback: Att vara rädd om sin koncentration « Brodows blandning