Jag tänkte att jag idag har gjort en kulturgärning…

rosendala_06

Rosendala, Viken. Foto: Torben, Flickr

Jag tänkte att jag idag har gjort en kulturgärning när jag lånade konstböcker på biblioteket i Karlsborg och därmed höjde utlåningsstatistiken. Jag avlyssnade nämligen ett samtal vid lånedisken och hörde att en efterfrågad bok hade rensats bort för att ingen någonsin hade lånat den. Den hade gått tillbaka. Kan det vara så att böcker går tillbaka om de inte efterfrågas? Om det stämmer krossar det mina fördomar om läsandet på landet, för här finns fackböcker om konst som jag inte hade hört talas om, än mindre har i min egen bokhylla i stan.

Eftersom jag liksom har lite semester, trots att jag skall ägna veckan åt att skriva en utställningstext och en annan beställningstext, var jag noga med att inte ta med mig fler böcker än jag orkade bära. Det är så tråkigt att se ambitionerna i en hög och bara hinna med en bråkdel. Förutom de böcker som jag lånade för artiklarnas skull har jag lånat Charles Baudelaires Konstkritik och Andreas Åbergs Den vältempererade kritiken, två böcker om konstkritik alltså som jag hoppas hinna läsa (och kanske blogga om), samt Beate Grimsruds En dåre fri och Mare Kandres Xavier. Jag hade hoppats på att hitta Hjalmar Söderbergs samlade skrifter – tänkte att detta skulle bli sommaren då jag läser Hjalmar Söderberg, jag har nämligen nyss avslutat Historietter i nyutgåva (Under förlag, 2012) – men det var sparsmakat. Det kanske var utlånat.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Jag tänkte att jag idag har gjort en kulturgärning…

 1. Vacker bild på gammal skrov. Rostrött och isblåttt – faktiskt två av mina favoritfärger.
  Grimsrud, any day!
  Men jag önskar jag kunde säga att jag läst Baudelaires konstkritik –
  så mycket som återstår…

  • brodowinzaina skriver:

   Ja, visst är den fin. Det är en bild jag hittade på Flickr från sjön vi bor vid, Viken. Det här båtskrovet tillhör en scoutkår på andra sidan sjön, från vår sida sett. Det är ett piratskepp. Jag fantiserade ofta som barn om det där övergivna fartyget som hade piratflaggen hissad.

 2. sessewetzel skriver:

  Så är det, har jag förstått. Böckerna idag är så många, att de rensas ut alltefter kronologisk intresse ”vanliga” bibliotek. Är man intresserad av äldre ointressanta böcker, så får man gräva i de arkiv som har satts att bevara dessa. Statliga dito – statliga ännu så länge i alla fall 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s