Min dagliga kamp mot konsumismen, 5. Telemarketing

Stop-this-right-now

Stop-this-right-now (Photo credit: Saad Faruque)

Min dagliga kamp mot konsumismen innebär bland annat att kontrollera mina möjligheter som privatperson och företagare att skydda mig från telefonförsäljare som ringer till mobilen. Mer än en gång har jag blivit hejdad i steget, rafsat efter mobilen i handväskan, greppat luren och besviket förstått att det är en telefonförsäljare i andra änden.

Enligt NIX, där jag naturligtvis redan har anmält mitt hemtelefonnummer, kan jag inte spärra mitt mobiltelefonnummer för samtal, utan måste göra en skriftlig anmälan till Etiska nämnden för direktmarknadsföring.

Till DM-nämnden kan du som konsument eller juridisk person anmäla företag som du inte anser följt branschens goda sed gällande direktmarknadsföring. Exempel kan vara telemarketing, direktreklam, mobil marknadsföring, sökordsmarknadsföring, kommersiell e-postmarknadsföring eller annan personligt riktad reklam och kommunikation.

För att kunna göra det krävs dock att jag sätter mig in i befintligt regelverk, skriver ett brev som sedan postas med frimärke till: DM-nämnden, Box 5185, 102 44 Stockholm.

Eftersom det i det etiska regelverket för uppringning till mobiltelefon finns ett förbehåll mot huvudregeln – att uppringning till mobiltelefon är otillåtet – då jag (den uppringde), förmodligen vid något tillfälle:

aktivt har valt att ange sitt mobiltelefonnummer för kundkontakt eller vid kundförhållande.

kan jag alltså inte skriva och anmäla det förbannade marketing-företaget som ringde och störde mig mitt i lunchen!

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Tankar för dagen och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Min dagliga kamp mot konsumismen, 5. Telemarketing

  1. Susanna Varis skriver:

    Det är bedrövligt att den privata sfären och hemfriden inte alls tycks respekteras, varken av de uppringande företagen eller av lagstiftarna. Man kan enbart hoppas att det blir en lagstiftning mot denna hemfridsterrorism.

  2. Ja, det där förbehållet från grundregeln är minst sagt luddigt. Jag går inte fri om jag någonstans har uppgett mitt telefonnummer ”för kundkontakt eller kundförhållande”, vilket kan tolkas som att jag inte, under några omständigheter, bör uppge mitt mobiltelefonnummer som det nummer jag främst svarar på. Men det har jag ju! T ex på vårt företags hemsida. Däremot har jag inte sagt att jag vill ha reklam och säljsamtal jag inte har bett om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s