Min dagliga kamp mot konsumismen, 7. Bluffakturorna

Min dagliga kamp mot konsumismen innebär bland annat att lusläsa fakturor som kommer med posten. Idag fick min man en påminnelse på en faktura som gällde ett erbjudande han inte hade valt att nappa på. Jo, mycket riktigt!

Påminnelse: betalning av din försäkringspremie på mySafety Bagageförsäkring

Enligt våra noteringar har du inte betalat din premie för mySafety Bagageförsäkring. Om du har betalat din premie de senaste dagarna ber vi dig bortse från denna påminnelse.

Och lite längre ned:

Vid utebliven betalning upphör din försäkring att gälla 14 dagar efter påminnelsedatum på denna faktura.

Det hela ser ut som en helt vanlig faktura, med den skillnaden att man måste lusläsa det finstilta Avtalsvillkoret på baksidan för att förstå att det inte kommer att hända något om man slänger brevet i papperskorgen. För säkerhets skull ringde jag upp kundtjänst och fick  konstaterat att det var en bluffaktura och att min man inte ingått något bindande avtal.

4.1 Gratiserbjudande Bagageförsäkring

Detta avtal gäller även om du har tagit del av ett gratiserbjudande om bagagebricka och försäkring. Dock kommer du vid gratisabonnemangets slut att få ett erbjudande, utan förpliktelse om förlängning. Vill du ej förlänga din Bagagebricka och försäkring kan du bortse från erbjudandet. Du behöver inte heller returnera din Bagagebricka.

Företagen vet inte längre hur de skall få oss att köpa produkter och tjänster frivilligt! Man har så dåligt förtroende för den egna varans bruksvärde att man finner sig nödgade att bluffa sig till framgång!

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Tankar för dagen och märktes . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Min dagliga kamp mot konsumismen, 7. Bluffakturorna

 1. Stroa rytareveckan? Det är bra.
  Hoppas du lyssnade på Anders Wijkmans sommarprogram, för där fanns det hopp. Och en del lugna ryt. Till exempel mot hur undanträngd för att inte säga osynlig miljöfrågan blivit, i de flesta partier.

  Apropå fakturor minns jag också en envis jävlelfrån Fortum, som påkallade att jag inte skrivit in 50 öre i min autogirobetalning. Varvid man tog 150 kronor extra för att jag skulle sända in de försenade 50 örena. Det är såna som styr världen. Smått äger, som jag brukar säga numera.

  • He, he, jag det är rytarveckan i rötmånaden. Funderar på vad jag skall ta som Grande finale i denna serie, det dyker nog upp något, brukar så göra varje dag. Men lite kul var det idag när jag såg att SAS har en annonskampanj med ett stort 0:- och ”allting ingår”: resväska, måltid (jag hann inte se vad det var), men ungefär så som det var förut innan vansinnet började med allting är gratis.

 2. Gabrielle Björnstrand skriver:

  Spelvansinnet kanske? Hur vuxna eleganta män tjänar miljoner på pokerberoende fattiga unga män? Det vore i alla fall nåt för mig att bita i – när jag orkar.

 3. ja, exemplen är otaliga. Den världen är jag inte bekant med. Jag kommer nog ta klädindustrin, den kan jag efter att ha försökt vara leverantör för ekologiska jeans, som tyvärr var lite för dyra för den svenska marknaden.

 4. Niklas skriver:

  Du fick ”bagageförsäkring”, jag fick hem en räkning angående ”Nyckelbricka försäkring”. Vilka jävla losers.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s