Dagens citat: Hjalmar Söderberg

Den fria pressen

Han skrev oförbehållsamt vad han tänkte och bemödade sig att tänka så, som han trodde att redaktören tänkte; och redaktören, som var en satans karl och tänkte vad han ville, beflitade sig om att tänka så som han föreställde sig att bildat och förmöget folk i allmänhet tänkte.

Ur Martin Bircks ungdom, roman 1901

Jag citerar förstås Hjalmar Söderberg idag eftersom han är oöverträffbar när det kommer till krassa, vardagskloka funderingar, dessutom blygs jag en aning för gårdagens bloggpost.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Dagens citat: Hjalmar Söderberg

 1. Torsten Jurell skriver:

  Läser dig från Kina. Alltid roligt – i går var du så bra att jag försökte rekommendera dig på FB men misslyckades med uppkopplingen, så varför blygs du?!! Tack säger jag som en av dina läsare!

 2. Susanna Varis skriver:

  Varför blygs du för den? Jag tyckte att den var jätteintressant.

 3. Tack Torsten och Susanna!

  Dagens inlägg får väl läggas till kontot klädsam blygsamhet. Det här med att tala generellt om saker och ting och att utnämna något som mer genuint, uppriktigt och oförfalskat än något annat, det har verkligen sina fallgropar. Därför Hjalmar Söderberg.

 4. Petter Helje skriver:

  Visst finns det fallgropar, Anna, men ALLT är inte BARA fallgropar! Att man påverkas av andra hindrar inte att man också kan tänka självständigt. Jag ser fram emot att läsa din doktorsavhandling när den nu kommer… Glöm inte att bada ibland när det är så varmt! Då tänker man ännu bättre.

  • Åh, tack! Ja, jag ser också fram emot att den klar någon gång så att jag kan göra annat här i livet – bada om inte annat! Men nu är det faktiskt första dagen på en månad som jag tar tag i den, det har bara varit andra jobb i juli månad. Och lite semester…

 5. Håkan Lindgren skriver:

  Söderberg är fortfarande vass!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s