Shopping i Ponte Mammolo

Första dagen i Rom. Vi landar här ett par dagar innan vi åker tillbaka till Stockholm. Det är aviserat ett oväder som kommer norrifrån med varning för översvämning. Hittills har vi inte sett något av det. Himlen är blå med några vita cumulusmoln. I morse vaknade jag vid 10-tiden, första natten på länge som vi har sovit ut. Idag blir det tid att skriva ett par artiklar för Sardiniafocus om Golfo Aranci, i morgon har jag tänkt att se utställningar i Rom, hoppas bara att inte ovädret ställer till problem i trafiken.

När vi är i Rom bor vi i en lägenhet i Ponte Mammolo, ett bostadsområde utanför centro storico (Gamla Rom) som ligger på 15 minuters avstånd med metron nära Via Tiburtina. Via Tiburtina är en av de antika romerska vägarna som utgår från Rom. Här finns allting nära till hands: på 30 minuter hann vi ta ut pengar i bankomaten, vi gick till alimentari och handlade porchetta (kött av gris som görs i Castelli Romani enligt traditionellt recept med mycket kryddor), mozzarella di bufala, buffelmozzarella, cikoria, en salladsliknande växt som steks i olja kryddat med vitlök, salt och peperoncino. I macelleria köpte vi salsiccia över disk. Det är en korv som är god att steka som den är tillsammans med polenta eller använda som bas i en köttsås tillsammans med pasta.  I enoteca på hörnet köpte vi en flaska vitt vin tappat på petflaska. I frukt- och grönsaksbutiken handlade tomater till buffelmozzarellan.

Det är också i Ponte Mammolo som vi handlar saker att ta med hem. En flaska skotsk whisky av god kvalitet kostar mindre än 5 euro i supermercato. Handla inte på flygplatsen och betala det tredubbla! Min ansiktskräm av bättre kvalitet än många fina märken på NK i Stockholm köper jag på Todis, ett snabbköp i närheten, 5 euro. I morgon skall jag lämna mina vinterskor till calzolaio, skomakaren som gör ett jobb snabbt, professionellt och billigt. Inte då, att jag lämnar mina skor till mister minit i Stockholm! Hellre ett kilo extra i resväskan.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Dagbok, Italien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s