Idag har jag varit på ett halvdagssymposium på Nationalmuseum om Stolthet och fördom, den pågående utställningen om kvinnliga konstnärer på 17- och 1800-talet som sökte forma sig en professionell identitet innanför och utanför Akademien. Jag har skrivit om utställningen här.
Ett antal forskare med hemvist inom konstvetenskap och historia talade utifrån sina forskningsperspektiv om de frågor som utställningen väcker. Det jag intresserar mig för är konstnärligt arbete och identitet (liktydigt med att vara erkänd för sitt yrkeskunnande, få beställningar och kunna försörja sig på sitt yrke) i förhållande till samtidens och eftervärldens bedömning av vad som är en konstnär. Det är inte alltid samma sak.
Genusperspektivet kommer in där, eftersom många yrkesverksamma konstnärer av kvinnligt kön har sorterats bort ur konsthistorien. Detta hände under 1800-talets slut och under 1900-talet, trots att dessa konstnärer var erkända och berömda i sin samtid. Men inte bara kvinnliga konstnärer har sorterats bort, även konstnärer som i huvudsak har setts som hantverkare, när hantverket inte har stått högt i kurs, har sorterats bort. Utsorteringen och glömskan slår alltså inte bara mot kvinnliga konstnärer.
Jag försvarar kanon. Det jag reagerar mot är att kvinnor skulle vara uteslutna ur kanon på grund av sitt kön. Konstnärlig skicklighet och kvalitet har inget med kön att göra. När jag säger att jag försvarar kanon innebär det att jag försvarar den kvalitativa värderingen av de immanenta egenskaperna i ett gott hantverk, i gestaltningen och i syntetiseringen av ett ämne, men också i verk som blir ikoner för sin tid – oavsett om de bygger på materiella egenskaper eller immateriella egenskaper. Jag utesluter alltså inte konceptkonsten.
Jag försöker här utveckla en tanke utifrån symposiets tema (men det kanske är fel tidpunkt en fredagskväll efter en halv flaska vin och en öl). I alla fall instämmer jag i vad Anna-Lena Lindberg sa, angående en negativ recension som utställningen fått, att man måste kunna förklara vad man menar om man avfärdar en utställning eller ett konstnärskap och hänvisar till bristande kvalitet. Värderingar av kvalitet tål att tänkas på och måste alltid kunna motiveras, närhelst någon begär det. Det kan visa sig att värderingen har mer med fördomar att göra än känsla för kvalitet.
Bier auf Wein
Lass das sein!
Wein auf Bier
das rat’ Ich dir.
Och vad betyder det? Kan tyvärr inte tyska. Öl och vin förstod jag dock.
”en fredagskväll efter en halv flaska vin och en öl”
Bara en vänlig hänvisning till att den omvända ordningsföljden (först öl sedan vin) enligt vedertagen uppfattning och beprövad erfarenhet är lämpligare…;-)
Annars har jag inte sett utställningen i fråga men det du skriver verkar helt vettigt. Trots ordningsföljden…
Aha, men det var nog ölet och vinet som gjorde att jag vände på steken… Ölet intogs faktiskt till matlagningen, vinet till middagen, så det är helt korrekt.
Hej,
Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.
Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.
Vi kommer att satsa mycket på Besökstoppen så att den kommer att nå en bred publik, så missa inte chansen att vara med ifrån början. De 100 första bloggare som registerar sig kommer även att få synas i reklamspotten under en veckas tid när Besökstoppen har börjat bli populär. Detta som ett tack till Er som är med ifrån början.
Mvh
Besökstoppen