Två böcker om konstnärliga arbetsprocesser och identitet. Axess nr. 1 2013

1646

Sophie Adlersparre, Henrietta Fredrika von Arbin och hennes bror Axel Otto Fredrik von Arbin, 1858. Foto: Erik Cornelius/Nationalmuseum

I det innehållsrika numret av Axess (nr 1 2013) skriver jag om två böcker med ett likartat tema: professionsforskning inom kulturens fält. Det är Stolthet & Fördom. Kvinna och konstnär i Frankrike och Sverige 1750-1860, Eva-Lena Lindberg, Ingrid Lindell & Magnus Olausson (red.), Nationalmuseum 2012 och Cultural Policy, Work and Identity. The Creation, Renewal and Negotiation of Professional Subjectivities, Jonathan Paquette (red.), Ashgate 2012.

Mitt intresse för studiet av konstnärliga arbetsprocesser och identitet i förhållande till främst politikens fält härrör från min egen forskning. Min avhandling (kommande i september) har titeln  ”Projektbidraget ur Sveriges Bildkonstnärsfond 1976-2007. Konstnärspolitik, styrelser och projekt”.

Ur artikeln:

Många framgångsrika konstnärer som i sin samtid hade en hög och jämn produktion, var erkända för sitt yrkeskunnande och hade åtskilliga beställare platsar inte i den konsthistoriska berättelsen.

Hur kommer det sig? Inte bara för att de var kvinnor, utan helt enkelt för att de gjorde fel grejer. Mer forskning borde ta yrkeskunnandet och yrkespraktiken som utgångspunkt för en kritisk granskning varför vissa får vara med i konstens berättelse och varför andra sorteras bort eller faller i glömska.

Som konsthistoriker är jag lika intresserad av de konstnärer som inte räknas som de konstnärer som kanoniseras. Jag försöker bära med mig det kritiska perspektivet in i nutiden och ställer mig samma frågor där.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Publicerat. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Två böcker om konstnärliga arbetsprocesser och identitet. Axess nr. 1 2013

  1. Thomas Nydahl skriver:

    Du fick mig att återuppta min prenumeration på Axess med denna artikel. Tack för det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s