Vad är kvalitet?

Kvällen tillbringade jag på Teater Brunnsgatan 4 och en debatt kring kvalitet i konsten. Hopplöst ämne, kan tyckas, men det var ändå ganska givande. I panelen satt Martina Montelius, konstnärlig ledare Teater Brunnsgatan Fyra, Clemens Poellinger, konstredaktör Svenska Dagbladet, Aase Berg, författare och poet, Carl Rudbeck, litteraturvetare och skribent, Agneta Klingspor, författare.

Alla hade något intressant att komma med, någon infallsvinkel på detta svåra ämne, men den mest träffande kommentaren som sammanfattade allt väsentligt vad kvalitet är stod Hans Henrik Brummer för. Han satt inte i publiken utan var inspelad på video. Man hade frågat personer på stan vad de tyckte var bra respektive dålig konst – ungefär som Niklas i Skavlan  – och så hade man frågat två experter: Ernst Billgren och Hans Henrik Brummer. Vad sa då Hans Henrik?

”Kvalitet är jämförelse.” För att kunna bedöma kvalitet måste man ha sett mycket konst och med den erfarenheten som referens och bedömningsgrund kan man göra kvalificerade jämförelser.

I kväll har vi delat på en flaska Capichera Vermentino di Gallura. Capichera är ett av Sardiniens främsta vinmärken. Första gången som jag drack Capichera sa jag att jag inte ville  dricka något annat vin efter det. Naturligtvis har jag druckit en hel massa surt bag in box-vin efter det, och uppskattat det, men det är inte det som är väsentligt. Det första glaset Capichera som jag drack satte en norm utifrån vilken jag kan jämföra andra viner med. Olika viner har sina kvaliteter beroende på sammanhang, men kvalitet i singular har jag bara erfarit ett fåtal gånger. Jag tror att det är så som kvalitet i konsten också fungerar.

Anledningen till att vi dricker lyxviner hemma en torsdagsväll är att vi har en kock från Sardinien på besök i Stockholm. Han kommer förhoppningsvis bli delägare i den restaurangrörelse som min man planerar. Hoppas på det mycket.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Kulturdebatt. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vad är kvalitet?

 1. Fransyskan H skriver:

  Mycket bra sammanfattning vad gäller kvalitet.
  Alla lycka till med kommande, trolig, restaurangrörelse. Lâter ytterst spännande!

  • Tack! Det är så inspirerande när jag läser på din blogg att företagande kan vara något annat än umbärande, också. Min man har erfarenhet av det. Han drev en biluthyrningsfirma på Sardinien för en 20-30 år sedan, den gick jättebra. Men jag har aldrig har haft erfarenhet av att lyckas som företagare. Hoppas att det här är något som kan göra livet lite enklare för oss i framtiden.

 2. Susanna Varis skriver:

  Jag var också bjuden och skulle ha gått, men en envis influensa satte stopp för det…jag tyckte väl att det var du på en av bilderna. 🙂

 3. Evas Perspektiv skriver:

  Jag gillar också Hans Henrik Brummers definition men frågan är om det räcker? Skulle det dessutom inte vara bra att ha flera eller många som har sett mycket konst som avgör kvalitet? Sedan undrar jag om det är tillräckligt att bedöma kvalitet på det här sättet för konst ser jag t ex även som meningsskapande. Ett konstverk påverkar, vidrör där inne, hur ska man fånga denna ”mening”? Det konstverket har för mening/betyder för mig, dig och andra? Det som placerar mig någonstans i den kvalitativa/meningsfulla rymden bland alla andra som blivit rörda/berörda/vidrörda av den, känslan man får när jag tittar på den. Visst är det svårt. Jag och min man hamnade här i en diskussion apropå kvalitet i konsten/litteratur och dess bedömning. Han tog upp filmen Döda poeters sällskap. http://www.youtube.com/watch?v=tmayC2AdkNw

  Förresten, är vinet ovan hämtat direkt från Sardinien eller finns det att köpa även i Sverige? 🙂

  • Eva, ja, det är svåra frågor. Någon uttömmande definition tror jag inte går att nå. Det finns olika aspekter på kvalitetsbegreppet som jag kan förhålla mig till och skriva under på. Brummers är naturligtvis hämtad utifrån hans praktik som museiman, där uppöver man ett kännarskap. En annan definition är den mer sociologiska som du är inne på. Den håller jag också med om. Kvalitet definieras av en grupp människor som har ungefär samma uppfattning. Inom konstvärlden kan det finnas konkurrerande uppfattningar om vad som är kvalitet, det är det som gör fältet dynamiskt. Jag skulle vilja säga att det är den modernistiska versionen.

   Och vinet, nej det finns inte på Systembolaget. En av mina reservplaner om inte den akademiska karriären funkar är att faktiskt börja importera sardiskt vin. Jag tror det finns en eller två viner på Systembolaget, dessutom av låg kvalitet. Om maken drar igång restaurang, tar jag hand om vinlistan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s