Jag läser Jerker Virdborg och stänger av SVT:s epos The Bible

Jag har i påskhelgen sett de två första avsnitten av The Bible och såg början av det tredje, sedan tröttnade jag, kanske främst på grund av snuttifieringen och att jag hade svårt att hänga med i den ryckigt berättade historien. Den är som en snabbspolad film kantad av  blod, tortyr och förstörelse. Fast den bok jag läser just nu, Jerker Virdborgs Staden och lågorna, fick relief mot bakgrund av filmen.

Bokens handling kretsar kring Viktor som kommer med båt till en stor stad, men han faller överbord innan de har anlänt hamnen och är nära att drunkna. Han dras i land av omilda händer och omhändertas av Daniel och Sophia som driver ett värdshus och, vad det visar sig, ett slags maffialiknande indrivningsverksamhet. Viktors uppgift, så fort han kommit på benen, blir att betala av sin skuld som hela tiden växer och som han dragit på sig genom att de nödtorftigt har tagit hand om honom och gett honom mat och husrum. I större delen av boken är Viktor svårt sjuk och sängliggande, men tvingas ändå till förnedrande arbetsuppgifter och blir på alla sätt hunsad, torterad och hotad. Om han inte betalar för sig genom slavarbete eller stulna smycken är han ingenting värd i andras ögon. Det enda Viktor tänker på är att ta sig därifrån, men först måste han förstå vem han är, var han har hamnat och vilka spelregler som gäller i den stad han befinner sig i.

Boken bygger till stor del på miljöbeskrivningar av en stad  som befinner sig i en obestämt tidsrum men påminner om ett medeltida Stockholm. Att jag sätter den samman med The Bible är att den ger flashar från en mastodontfilm och innehåller ungefär lika många mord och lemlästade människor.

Det är den första bok jag läser av Jerker Virdborg. Jag känner igen Kafka i den stämning han bygger upp, men förlagan är tristare, träigare – och bättre. Kafkas Processen borrade sig in som en tagg i mig och lämnade efter sig en upplevelse ungefär som ett strävt vins ljuva eftersmak, medan Virdborg är mer av en sidvändare.

Just den här boken blev jag inte så begeistrad i – jag tror att jag är för mycket av krass realist, när det hela börjar likna The Bible eller splatterfilm funderar jag på vad det är för slags fysiska skador han drar på sig och hur mycket en människa egentligen klarar av utan att dö – men jag skall ge Virdborg en chans och läsa någon av hans tidigare böcker, t ex. Svart krabba (2002)

jerkerbok

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Litteratur. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Jag läser Jerker Virdborg och stänger av SVT:s epos The Bible

  1. The Bible är verkligen en sådan kavalkad av mytologiska olyckor som man helst, med poetisk respekt, lugnt kan överlåta till – just – Bibeln ; )

  2. Ja, det är sant. Manuset till den filmen är allt för komplicerat för att hanteras av Hollywood, trots passion, död och dramatik.

  3. Börje skriver:

    Jag läste Svart krabba för några år sen men tror inte jag riktigt begrep den. Men Virdborg skriver bra, kanske ska han få en ny chans med Staden och lågorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s