Lite av det bästa och mycket av allt

Politikerna tar mer och mer hjälp av pr-människor och pr-människor tar hjälp av avdankade politiker,  av kvällens debatt i Almedalen att döma. Det är för sorgligt. Politiken borde handla om att driva frågor som är viktiga för samhället, inte om att försöka locka väljare och profilera sig hit och dit. Hur välkammad och tvättad bakom öronen han än är, Gustav Fridolin, på mig ger han inget trovärdigt intryck. Vänstermannen som diskuterade köttindustrin i nästa debatt var bättre. Där fanns i alla fall något slags övertygelse bakom orden som lyste igenom, även om han i sakfrågan nog hade helt fel. Vi ska inte uppmana alla att sluta äta kött för miljöns skull, vi skall stödja det inhemska jordbruket så att vi får ett närproducerat kött av hög kvalitet och bönder som hjälper till att hålla landskapet öppet. Framför allt skall vi få människor att välja kvalitet framför kvantitet. Om vi som konsumenter valde lite av det bästa varje gång vi handlade istället för mycket av allt skulle många av miljöproblemen lösa sig av sig själva.

På väg hem från jobbet gick jag in i Lagerhaus, ett förskräckligt varuhus för billiga plastprodukter från Kina. Jag tänkte: inom en snar framtid kommer ett högteknologiskt utvecklat Kina att producera solpaneler och andra nyttiga saker som vi efterfrågar i Europa istället för all den här smörjan. Snart kommer Europas länder att inse att det är bättre att vissa saker produceras i länder där det är billigt att framställa dem istället för att vi skall skydda den inhemska produktionen av samma sak till en mycket högre kostnad.

Varför gäller då inte samma argument för kött och andra jordbruksprodukter, frågar sig den uppmärksamme läsaren? Finns det inte en viss inkonsekvens här? Jo, det medger jag. Men det försvarar jag återigen med att det ur kvalitetssynpunkt är så mycket bättre att välja närproducerat med kort transportsträcka än livsmedel som fraktas över halva jordklotet innan den når konsumenten. Den som har smakat hur en tomat verkligen skall smaka glömmer det aldrig. Solpaneler skäms inte av att fraktas i kartong.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Lite av det bästa och mycket av allt

 1. lilycrowart skriver:

  Så sant, så sant. Medveten konsumtion kan vara en väg framåt.

 2. Gabi skriver:

  Håller med om köttet, men inte om den gode Gustav. Han är en av få politiker jag trott på ett tag, och trots sin gröna ungdom, en man med själ och ansvarskänsla. Tror jag. Ordet trovärdighet är svårt; eftersom det kan betyda allt från pondus (ålder) till erfarenhet (ålder) och bra talförmåga (talskrivare?). Hur som, vi tycker olika här.

 3. Susanna: Om alla begriper det, vill säga. Tyvärr har jag inte så mycket hopp om den konsumistiska västvärlden, en rejäl oljekris är vad vi behöver. Folk har inte varit så hälsosamma och friska som under andra världskriget då cyklingen fick ett rejält uppsving och man fick hushålla med maten.

  Gabi: Jag kanske kan trösta med att jag har relativt litet förtroende för de andra politikerna också, där skiljer inte Gustav ut sig nämnvärt 😉 Det är för mycket polityr och för lite politik.

 4. 烏鴉思亓莪 skriver:

  為什麼比如中國產的東西比較便宜也應該知道吧,相對來講或許這個煩惱大

 5. Gabi skriver:

  ja Anna, vi får agree to disagree.

  • Det värsta är väl när man överens om allt? Det som gör att jag känner mig tveksam till miljöpartiet är att man försöker ta skolfrågan från folkpartiet, man är liberalare än liberalerna i vissa frågor som invandrings- och flyktingpolitiken samt könspolitiken och därtill har en ganska orealistisk uppfattning i flera frågor som t.ex. synen på arbete och välfärd. Annars känner jag många sympatiska miljöpartister, min mamma är t.ex. engagerad i partiet sedan många år tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s