I bokhögen denna sommar

001

Det kan löna sig att göra ett besök på lantligt belägna bibliotek. Biblioteket i Karlsborg har inte bara ett utmärkt bestånd, de har också en hylla för utrangerade böcker som säljs för en femma. Det är böcker som ingen har lånat sedan de köpts in och då hamnar de förr eller senare på hyllan. Jag fick en kasse böcker för en tjuga och åkte nöjd hem.

Just nu läser jag Mordet i Amsterdam. Theo van Goghs död och toleransens gränser av Ian Buruma. Några av de andra fynden var Terror och tystnad. Sovjetregimens krig mot den egna befolkningen av Klas-Göran Karlsson, Vandrarna av Jan Henrik Swahn, Återkomsten. Antisemitism i Sverige efter 1945 av Henrik Bachner och Ola Wikanders I döda språks sällskap. Bland böckerna fann jag också Thomas Nydahls Kärlek och längtan – en personlig berättelse om den portugisiska fadomusiken.

Jag vet inte om det här urvalet säger mer om min förmåga att fynda eller om bibliotekens oförmåga att locka läsare. Bibliotekarien granskade fundersamt högen. Särskilt I döda språks sällskap tycktes hon ångra.

Samtidigt med Buruma läser jag Nydahls senaste bok Medborgaren, makten och moskén. De stämmer tematiskt väl överens. Men den hittade jag förstås inte på de utrangerade böckernas hylla utan har beställt via hans blogg.

Outgrundliga äro vägarna till kvalitetslitteraturen, men den som söker skall finna.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Litteratur. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till I bokhögen denna sommar

 1. sessewetzel skriver:

  Åh, Anna. Tänk om det med att bevara litteratur hade en knapp – skit i mig, jag är bara en säljande ”nutidsbok” eller dylikt. Och man därmed kunde bevara det som kanske är läsvärt även för framtiden.
  Antagligen är det så, men just det som har hamnat lite emellan – dvs de senaste decennierna – har på något sätt hamnat i… kylan.
  Inte bara beklagligt, utan nog rätt avgörande för framtiden? Kanske.

 2. Thomas Nydahl skriver:

  Anna, jag har läst Buruma, Karlsson och Bachner, det är tre viktiga och mycket bra böcker.

  Att min första fadobok rensas ut gör mig först förbryllad men så tänker jag: har de uppföljaren så är ju den mycket bättre. Fast det kan man å andra sidan inte veta. Och inte fråga förlaget heller, eftersom det är nedlagt.

  Kan bara gratulera dig. Själv köpte jag alltid sådana böcker på Simrishamns bibliotek, men när jagv var där för två veckor sedan så berättade de att de flyttat utrensningsförsäljningen till påskveckan, så det blir att åka dit då igen.

  Däremot gjorde jag ett liknande fynd i filmväg i förrgår. Köpte hela Fassbinders 17 avsnitt långa serie Berlin Alexanderplats i en vacker box med 6 dvd-skivor textad till svenska för 199:- Det gjorde mig närmast yster. Sommartorka kan vara bra för den som söker kvalitet!

 3. sessewetzel skriver:

  Det är svårt i dagens info-myller att skilja på vad-som-är-vad.
  Och det är högt bekymmersamt, milt sagt.
  Men som alltid, så lär nog tiden/historien ändå reda ut det. Trots att de ser lite illa illa ut nu. Och då ger det sig säkert vilka böcker som överlever tidens tand…

 4. Pingback: Åsne Seierstad Hundra och en dag | Brodows blandning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s