Jag tänker på Lampedusa

Vanligt i italienska hem är att tv:n står på under måltiderna. I början var det främmande för mig, men nu har jag börjat vänja mig vid att se italienska nyhetssändningar via streaming-tv tillsammans med pastan eller soppan. Jag lyssnar med ett halvt öra, medan bilderna flimrar förbi och fastnar. Fullastade båtar som anländer till Lampedusa nattetid, människor som faller i vattnet och fiskas upp – döda eller levande. Säckar med lik som staplas på varandra på kajen i väntan på vidare transport och begravning på fastlandet. Ibland flyter kropparna till land och upptäcks av badande turister. I svensk tv får vi valda utsnitt av dessa nyheter filtrerade genom ett ideologiskt raster, som betonar polisens, regeringens och kustbevakningens illvillja och att de är rasister. Fartyg går på grund i det stormiga havet, havererar eller sätts i brand när flyktingarna sätter eld på filtar för att påkalla uppmärksamhet. Fiskare plockar upp kroppar ur havet i gryningen och blir sedan förhörda av polisen, misstänkta för flyktingsmuggling. Jag tänker: när får vi se nyhetssändningar i Sverige som går djupare i problematiken, och på ett mer nyanserat sätt ser två sidor av saken, utan det förenklade ideologiska raster som är så vanligt idag: att identifiera en strukturell maktordning där det finns en ondskefull maktutövare och en oskyldig, svag grupp människor som vi skall ge sympatier åt.

Eftersom jag nu varje dag under hösten har sett nyhetssändningar med bilder från Lampedusa och Sicilien och även noterat hur många båtar som har kommit i land och människor som tagits omhand, sticker det i ögonen när jag ser svensk tv som på ett typiskt svenskt sätt gör ett nedslag och vinklar sändningen mot ett maktperspektiv. I nyhetssändningen 19.30 igår med inslag från Lampedusa där vi fick höra en fiskare som upprört hävdade att han hade kunnat ta upp fler ur vattnet om det inte hade varit för de hårda migrationslagarna som kräver kontroll över hur människor till havs tas ombord och förs iland, avslutade nyhetsuppläsaren med informationen att nu kallar Frankrike till ett EU-möte om lagarna. Ungefär: nu tänker Frankrike ta Italien i örat. När får vi någonsin veta hur det är för de fattiga människorna på Lampedusa, cirka 6000 bofasta, som själva inte har mycket att leva av? När skall diskussionen tas upp i EU att det kanske inte bara är Italiens ansvar att vara slussen för flyktingmottagningen i Europa; kanske vore det på sin plats att EU-länderna tog ett gemensamt ansvar för migrationspolitiken i praktiken, så att inte allt ansvar – och skulden – faller på italiensk polis och kustbevakning. Det är väldigt lätt att sitta i de svenska tv-sofforna och döma och ha åsikter, men hur skulle vi själva reagera om det varje natt kom en båt till Skånes kust med 200 uttorkade och medtagna flyktingar ombord som skall tas omhand? Hur förväntar vi oss att vår kustbevakning och polis agerar i en sådan situation? Står Röda korset och andra hjälporganisationer på plats i gryningen redo att ge första hjälpen? Är civila beredda att sträcka ut en hjälpande hand? Detta, ska vi komma ihåg, sker i Italien. Varje dag.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Italien. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Jag tänker på Lampedusa

 1. Thomas Nydahl skriver:

  Ytterst tänkvärt. Och ett viktigt perspektiv! Nog har jag åtskilliga gånger undrat hur de har det där, människorna som lever och verkar på ön sedan generationer, de som får agera första instans. Vi har nog bara sett början på migrationsindustrins allt mer cyniska handlande. För det är den som ligger bakom alltsammans. Tro inte att de drunknade eller överlevande fått stiga gratis på de där ovärdiga skorvarna. Ibland får jag för mig att människor som nöjer sig med svältkosten i svensk tv tror att det är så. ”Synd om” är inte ett begrepp som duger längre. Studier av fakta är det enda som kan leda till insikter. Tack för att du skrev dessa viktiga rader.

 2. lilycrowart skriver:

  Jag håller med, intressant och viktig text!

 3. Tack, ja, migrationsindustrin borde verkligen uppmärksammas mer. Hade båtarna varit normallastade och försedda med flytvästar och livbåtar hade det väl inte varit så många lik som flutit iland. Människor faller ju i vattnet för att farkosterna inte håller överfarten, människor hoppar i land när de ser kusten och förstår inte att det är strömmar som för dem ut igen. Jag ser ju bilderna när människor kastar sig i vattnet från sjunkande eller flammande skepp.

 4. Jonathan skriver:

  Vi hade samma situation som Italien. Vi hade flyktingar från Baltikum som kom hit under hela Kalla Kriget.

  • Jo, jag vet. Vi har varit i samma situation förut och vi har tagit emot många flyktingar från Baltikum, hur många har jag ingen koll på. Skillnaden idag är att det är en flyktingkommers inblandad. Hela tiden ställs frågan: Kunde fler liv ha räddats? Jo, fler liv kunde ha räddats om det inte vore för de italienska migrationslagarna, regeringen, polisen…osv. Skulden riktas mot Italien och EU istället för att se vad som händer i närområdet. Det där blir jag så trött på.

 5. Bibbi skriver:

  Det jag vänder mig mot i nyhetsrapporteringen är att man antyder/säger rakt ut att det är Europas/europeers ansvar att flyktingar drunknar. Som att det är vårt fel att flyktingarnas ursprungsländer inte kan förse dem med de liv de vill ha eller att skrupelfria landsmän utnyttjar deras utsatta situation och desperation för att tjäna pengar. Det kan väl knappast vara Europas/vårt fel att vi har reglerad invandring?

  • Precis! Man kan lika gärna se reglerad invandring som ett ansvarstagande gentemot våra länders medborgare och möjligheterna att ge flyktingar ett drägligt liv här. Jag tycker att det är självklart att vi skall ha en generös flyktingmottagning, men den kan inte vara okontrollerad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s