Kåseri om fromhet

Jag funderar på innebörden i att vara en from människa. Det har varit mycket tal om godhet denna jul. Samtidigt som folk inte längre går i kyrkan. Förr var att gå i kyrkan ett tecken på fromhet. Idag är det att samlas på torget och demonstrera mot någonting som är tillräckligt allmängiltigt för att kunna samla många människor.

På Facebook kunde jag följa en tråd av en antirasist som uppmanade vänner och bekanta att inte delta i en demonstration mot rasism eftersom SD:s lokala stödtrupp hade bestämt sig för att gå med i just det tåget. Begreppet rasism riskerar ju att bli otydligt om även de som antirasisterna kallar rasister demonstrerar mot rasism.

Det läskigaste är när man hör argument som ”den som tiger samtycker”. Då vet man inte om man ska ställa upp för att man tror att det har effekt att demonstrera eller om man skall demonstrera för att inte folk ska tro att man är förtappad. Det senare är inte ett tecken på fromhet utan rätt och slätt falskhet.

Bättre än att demonstrera mot något som kan omdefinieras för stunden beroende på vem som går med i tåget är kanske att demonstrera för något man är för? Mänskliga rättigheter till exempel, de kan ges en tydlig definition, och tillräckligt många är för. En mig närstående person föreslog det som ett bättre alternativ till det vagare att demonstrera mot främligsfientlighet och rasism. Kan vi inte alla ställa oss på torget och demonstrera för något gott som vi kan enas kring? Så kan vi känna oss goda tillsammans?

Nej! protesterar någon. Det skulle ju bli som att gå i ett antirasistiskt tåg tillsammans med rasister. Uttunnat liksom. Grejen är ju att visa att man står på den rätta sidan, men om alla står på den rätta sidan är det ju ingen som står på fel.

Bo Rothstein skrev en tankeväckande debattartikel i DN häromdagen om att förbjuda allmosor till tiggare eftersom det bara befäster och fördjupar deras redan socialt utsatta situation. Istället borde man göra något åt de strukturella problemen, menar Rothstein.

Inlägget var tankeväckande eftersom det var lika procerande som orealistiskt och  fick människor att tänka till, vilket väl är meningen med en debattartikel. Petra Östergren förklarade att artikeln skall tolkas ironiskt och att den är skriven i en satirisk litterär tradition, vilket låter rimligt. Själv har Rothstein inte kunnat nås för en kommentar.

Rothsteins artikel kan mycket väl ha varit ironisk helt igenom och i själva verket ett strålande debattinlägg för sexköpslagens logiska felslut, men jag tror också att han ville göra oss uppmärksamma på fromhetens självbedrägliga natur.

Några slantar i en utsträckt pappersmugg till en främling du inte ens skulle vilja ta i hand är ingen jämlik relation. När det händer något, när en främling faller omkull på gatan, en medmänniska som inte ens behöver vara smutsig och fattig, är det få som är beredda att gå fram. Folk vill i regel inte dra på sig problem. De har nog med sitt och då kan några slantar i en pappersmugg ändå räcka för att känna sig god.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kåseri om fromhet

  1. sessewetzel skriver:

    Bra skrivet. Man kan också fundera på om man ska ”räknas” för den man vill vara, eller för den man kanske egentligen är…

  2. Vi lever väl i poserandets tid…, det handlar mycket om att framställa sig själv i rätt dager och att framställa andra som inte håller med eller tänker på ett annat sätt i dålig dager. De nyanserade, de som vänder och vrider på resonemangen och prövar saker ur flera perspektiv, drar sig undan debatten. Det är synd.

  3. sessewetzel skriver:

    Ofta handlar det då nog bara om att människor lite bidar sin tid? Om väntar på att tiden går, tills det går att göra sig förstådd igen? Tajming är en uråldrig företeelse, trots allt…

  4. sessewetzel skriver:

    PS. Inte företeelse… förmåga, insikt…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s