Förorten ett landsbygdsproblem?

Jag har funderat på om inte problematiken med den baktalade förorten lika gärna kan ses i ett större perspektiv som ett landsbygdsproblem. I tre dagar har tågen stått stilla norr om Stockholm. Uppsalabor har inte kunnat ta sig till jobb och utbildning annat med någon sorts buss som det har rått oklarheten kring var den avgår – om den avgår. Norrlandsresenärer göre sig icke besvär.

När vi säger att Stockholm växer och att man måste få fram si och så många bostäder på kort tid, ska man också fråga sig varför Stockholm växer. Det tidigare målet på en miljon invånare i Stockholms stad och 2,5 miljoner i länet år 2030 ser ut att vara underskattat.

Tillgången på jobb och en stark tillväxt är ett svar påvarför regionen växer. Invandring och inflyttning från andra delar av landet och världen, är ett annat. Arbetskraftsinvandring, främst av människor från östra Europa, nämns som en bidragande orsak till att Stockholm de senaste fem åren har vuxit med 167 000 invånare, vilket är en brant kurva uppåt jämfört med utvecklingen tidigare år.

Frågor som är starkt försummade i den politiska debatten  är utvecklingen i glesbygd. På samma sätt som journalister, politiker och tjänstemän baktalar förorten och talar om människor som bor där som problem, säger man att människor bosatta i landsbygden är röstboskap för SD,  lågutbildade och imbecilla.

Jag vet inte hur många gånger jag har sett fb-vänner gjort sig lustiga över tv-intervjuer med lokala SD-politiker i Arvika och på andra platser, människor som inte förstår någonting av politik och hur en slipsten skall dras, men som uttrycker någon form av protest mot den roll som samhället tilldelat dem. Är det inte dags för de etablerade partierna att lyssna på den protesten från ”förorten”, på samma sätt som de idag är villiga att lyssna på de ungdomar i Husby, Tensta och Rinkeby som kastar sten på polisen och bränner bilar? Jag menar inte att urskulda och rättfärdiga främlingsfientlighet, men att kanske se att tåget har gått ifrån dem och de får förgäves vänta på stationen efter nästa. Någon ersättningsbuss utlovas ej.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s