Fick i natt ett sms av min son som är på andra sidan Atlanten:
Hej, jag ska till Arizona på måndag. Det finns inte internet dit jag ska, skickar en länk med adressen. Jag ska vara där i två månader. Jag ska lära mig bygga stenhus, odla medicinörter och använda dem för överlevnad och annat….
Off griders är en växande rörelse i USA och har faktiskt blivit föremål för svensk forskning. Mike Bode och Staffan Schmidt skrev den första konstnärliga avhandlingen, Off the grid, om detta fenomen.
Det är klart att jag blir lite orolig, varnar honom för skallerorm och skorpion, men när jag läser på skolans hemsida kan jag konstatera att de är utrustade med ett ordentligt husapotek. Känns tryggt. Han skall rent av utbilda sig i att ta vara på örters läkande krafter och överleva i öknen med de medel som står till buds. Ja, ni förstår säkert att jag inte är helt förvissad om det ofarliga i denna expedition, men som mamma får man ibland intala sig att det kommer att gå bra.
Han är där som ett led i en egen bildningsresa som började i Norge för ett par år sedan. Det finns en internationell organisation som heter WOOF– World Wide Opportunities on Organic Farms – där man som volontär kan få bo gratis mot arbete på gården. I Norge har han lärt sig mjölka, göra ekologisk glass, så och skörda. I USA ska han lära sig att bygga hus med naturmaterial på ett ekologiskt hållbart sätt.
Jag tror att det är väldigt bra kunskaper i ett sårbart samhälle som vårt. Vi kanske alla blir tvungna att lära oss att leva på det som naturen ger för att kunna överleva som art. Till hösten skall han praktisera på vår mark på Sardinien och där bygga sig ett litet hus i en grotta.
Den här bloggposten kategoriserar jag som omvärldsspaning, för detta tycks vara en trend idag bland ungdomar.
Jag har några bilder från marken på Sardinien, som jag och maken ännu inte har haft möjlighet att städa upp och börja odla på, men som jag önskar att vi kan vara mer på i framtiden.