Gott nytt 2015!

IMG_6479

Det har blivit en tradition att skriva en nyårskrönika här på bloggen och några ord om vad jag förväntar mig inför nästa år. Redan 2011 drömde jag om att jag året därpå skulle disputera. Så blev det emellertid inte, det dröjde ända till oktober 2014 innan jag kunde lägga fram avhandlingen Konstnärliga projekt & experiment. Beviljade projektbidrag ur Sveriges bildkonstnärsfond 1976-2007, utgiven på Ultima Esperanza Books.

Året som har gått har på det personliga planet präglats av denna händelse. Nu är det klart, nu är det över. Vad händer nu? Det är den fråga jag tror de flesta avhandlingsförfattare ställer sig, utan att ha något svar. Men jag behövde inte mer än gå in på biblioteket och titta på hyllan med nyinköpta böcker förrän jag grabbade boken Efter festen. Om konsten att utvecklas från doktor till docent eller en överlevnadsguide för den postdoktorala tillvaron (Studentlitteratur, 2014).

En sådan bok kan behövas, även om jag inte tänker bli docent. Vad var det som gjorde att det tog så lång tid att förverkliga det uppsatta målet? Varför föregår drömmarna alltid verkligheten med minst ett par år? Förmodligen därför att det är så lätt att föreställa sig att vara klar och ha boken i sin hand, men i det uppsatta målet tas inte alla fotnoter och kontroller av källor med i beräkningen, inte heller det tunga arbetet att sammanfatta och dra slutsatser. För att inte tala om nödvändigt förvärvsarbete som också gärna tänks bort.

Att ha nått ett mål är att ställas inför en ny situation. Mitt liv har alltid styrts av längtan och  jag har inte haft några svårigheter att kasta mig in i det okända. Men mitt i livet, närmare de 50, utan trygg anställning och fasta inkomster blir valen mer rationella än känslostyrda. Det blir mer en fråga om vilka vägar som är möjliga att gå och hur man bäst förvaltar sitt pund.

Ändå kan jag inte komma ifrån att det är marken på Sardinien som hägrar – mer än akademiska eller yrkesmässiga framgångar. Vi har varit på Sardinien vid ett par tillfällen, i april och i september. Närmast på tur är att röja i skogen, bygga upp vägen så att den blir farbar, gräva efter vatten och rensa ett stycke mark där vi ska plantera träd. Det är jordbruksmark och en förutsättning för att få bygglov är att tillräckligt stor del av marken är uppodlad. Min högst realistiska förhoppning – med god hjälp av min son, annars kommer det aldrig gå – är att vi kan fira jul på Sardinien nästa år och skörda några apelsiner från den nyplanterade lunden. Om jag inte startar en blogg enbart för detta projekt kommer jag att dokumentera det här.

En förutsättning för att förverkliga mina drömmar är en bättre ekonomi än den vi har idag. Jag hoppas att 2015 blir året då jag går från tidsbegränsade vikariat och halvtidstjänst vid förvaltningen till en tillsvidareanställning på en lämplig arbetsplats. Jag hoppas kunna använda mina forskningsrön i kulturpolitiskt strategiskt eller analytiskt arbete och göra nytta. Jag har mycket att ge och jag vet att jag besitter kunskaper som kulturlivet behöver. Nu tar det aktiva arbetet vid att skriva artiklar, debattera och kanske ge ut en populärversion av avhandlingens resultat i ett smidigt format. Det är där handboken Efter festen kommer väl till pass.

Avhandlingsarbetet har också inneburit försakelser som jag tänker reparera under 2015. 2015 blir året då vi inför söndagsmiddagar och bjuder hem vänner och bekanta och människor vi vill lära känna bättre. Vi struntar i att vi bor trångt och i utkanten av stan, att det tar lika lång tid för våra vänner i Stockholm att ta sig till oss i Södertälje som det tar för mig att ta mig till jobbet varje dag, och att vi inte har haft råd att köpa fina möbler och tavlor. Vi kan bjuda på vällagade italienska rätter och sällskap, det är gott nog. Jag vill också lära känna människor på platsen där jag bor. Södertälje är en spännande kosmopolitisk stad i stark förändring. Någon form av volontärarbete eller politiskt engagemang skulle intressera mig.

Efter denna helt, jag vet, egocentriska nyårskrönika (på bloggar får man vara det) önskar jag alla mina läsare Ett Gott Nytt År!

 

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Gott nytt 2015!

  1. llhertz skriver:

    Nice. Hoppas det går i lås.

  2. Thomas Nydahl skriver:

    Gott nytt år och tack för det gångna årets tankeutbyte

  3. Pingback: Gott nytt 2016! | Brodows blandning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s