Från specialist till generalist

Min yrkesmässiga karriär har på sistone tagit en oväntad vändning då jag har gjort tv-debut som en av konstexperterna i Kulturfrågan Kontrapunkt. För den breda allmänheten är jag förstås en expert och framstår som oerhört kunnig, men det känns samtidigt lite genant efter som jag i egna ögon har jag svårt att se vad det är jag skulle vara expert på. Jag kan lite om mycket, brukar jag säga. Min utveckling de senaste åren efter disputationen har gått åt rakt motsatt håll än förväntat. Istället för att specialisera mig har jag breddat mig mer och mer. Jag växlar också mellan olika yrkesroller.  Just nu är jag i musei-, förlags- och kommunikatörsbranschen men jag nosar lite på andra branscher också.

Konst ser jag bara för nöjes skull numera. Så fort det börjar kännas som en plikt att gå och se en utställning låter jag bli. Ett problem med konsten idag är ju att den har blivit ett yrke för så många konstprofessionella. Jag är själv en del av det. Det är kanske romantiskt att längta efter amatörskapet och den förlorade oskulden efter att ha varit i konstbranschen i 30 år. Men ändå måste jag försöka ta mig tillbaka dit, eftersom det är där i okunskapen, i allt det jag inte vet någonting om som mitt intresse börjar.

Så till något helt annat. I slutet av maj annonserade jag på Facebook att jag skulle logga ut och ägna mig åt att läsa böcker istället. Hur många böcker har det blivit? Ingen! Istället blev det en webbshop, Eco-Logico shop. Pasquale och jag drev en webbshop under 2008-2009, men så flyttade vi till Italien och vi hade varken råd eller tid att driva den vidare. Det var mer praktiskt att arbeta med vårt andra projekt Sardiniafocus.

Tidigare sålde vi bara Verdesativa men nu har vi tagit in La saponaria i sortimentet också. Det är riktigt bra produkter, kan jag lova! Och Sardiniafocus som hela tiden har funnits på nätet är fixad och städad. I helgen städade jag bort 6000 skräpkommentarer och gjorde lite uppdateringar. Ska bara försöka få tag i ett bra responsivt tema bara så att det går att titta på den i mobilen.

Nu har vi en plattform som bara väntar på att fyllas med nytt innehåll. Pasquale ska resa till Italien och Sardinien och träffa eventuella samarbetspartners, han kommer också att gå på Sana i Bologna, en stor mässa för allt som är ekologiskt i Italien. Så drömmen om Italien har börjat igen och ett liv lite annorlunda än det jag lever här.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Från specialist till generalist

  1. kjell skriver:

    …låter bra Anna, släpp ”konsten”, för att komma tillbaka med andra erfarenheter.
    Konsten ”idag” har fetischerats (vita handskar).

    • Vita handskar förknippar jag med museum. Och det är väl inte fel om konsten hamnar där. Jag är inte den som tycker att det nödvändigtvis är dammigt på museer – även om jag har erfarenheter av det också. Nej, konsten ”idag” – och då tänker jag mer på konstvärlden än de enskilda konstuttrycken – känns bara så kommersialiserad och fetischerad (precis som du säger).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s