Inre och yttre styrka – tjurar på Metropolitan

I min blogglista har jag en amerikansk blogg som heter Left Bank Art Blog. Idag var det en fin artikel av Charles Kessler om tjurar på Metropolitan Museum of Art. Klicka på länken och gå till den fina bildsamlingen – tjurar från tidernas begynnelse till Picasso.

Min favorit är den här:

Kneeling bull holding a spouted vessel, Southwestern Iran, Proto-Elamite ca. 3100-2900 B. C., silver, 6 7-18 x 2 ½ x 4 ¼ inches (66.173)

Kneeling bull holding a spouted vessel, Southwestern Iran, Proto-Elamite, ca. 3100 – 2900 B. C., silver, 7 x 2 ½ x 4 ¼ inches (66.173).

Det är den kvinnligaste tjur jag någonsin sett, hon niger så fint och håller in kjolen. Jämför med tjuren av Picasso. Den sargade, döende kämpen. Säger inte det något om att bevara sin styrka inom sig och inte agera ut den i onödan?

Pablo Picasso, Dying Bull, 1934, oil on canvas, 13 ¼ x 21 ¾ inches (1999.363.67)

Pablo Picasso, Dying Bull, 1934, oil on canvas, 13 ¼ x 21 ¾ inches (1999.363.67).

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Konst. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Inre och yttre styrka – tjurar på Metropolitan

  1. Hon är onekligen mycket fin, men tjur och kvinna tror jag inte på; din gamla genderbender. Jag tror det är en kogudinna tills någon lägger fram trettio bevis på motsatsen. Hathor var ju kogudinna i Egypten, och de var säkert vanliga runt medelhavet då.
    Elleer så är det nåt översteprästaktigt sjok runt en man. Men med de formerna?
    Den påminner lite om skyternas konst.

    Hur som: Picassos tjur är ju en helt annan story; Den spanska tjuren stungen av inbördeskriget.

  2. Jo, nog ser det mer ut som en ko än en tjur alltid; jag tänker på en indisk ko, de brukar ha långa smala horn. Något heligt, religiöst över det hela är det i alla fall.

    Picassos tjur har sin givna tolkning beroende på det historiska sammanhanget, men om man bortser från det säger bilden mig något annat, ställt mot den övre bilden. Kon i den övre bilden håller en bägare, det är något som kan fyllas med innehåll medan livet rinner ur den sårade tjuren nedan.

  3. Ja, det kan jag också se. Det är intressant hur man kan låta sina egna tolkningar säga något nytt varje gång. Picassos tjur är ju också en ingång till expressionismen, som lät kraften flasha ut. Och nu har vi Munch på g.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s