Kurtiserandets konst i Axess nr 9, 2012

1561

Gabriël Metsu, Man som skriver ett brev, 1664-1666. O.p.d. 52,5 x 40,5 cm. Dublin, National Gallery of Irland.

I det nya numret av Axess skriver jag om Vermeer-utställningen i Rom som inte bara innehåller Vermeer, utan även en rad av hans samtida kolleger i Delft, Haarlem och Amsterdam såsom Emanuel de Witte, Egbert van der Poel, Gerrit Dou, Gerard ter Borch, Carel Fabricius,  Pieter der Hooch och många fler.

Ur artikeln:

Det intressanta med Gabriël Metsus Man som skriver ett brev, som ingår i utställningen Vermeer. Guldåldern i holländsk konst på Scuderie del Quirinale i Rom (visas till och med den 20 januari 2013) är att den har en pendang. I den andra målningen, som gjordes samtidigt (1664-66) ser vi en kvinna som läser ett brev, detsamma som mannen nyss har skickat till henne. Ljuset i Kvinna som läser ett brev är ett nyktert ofärgat morgonljus medan väggen bakom brevskrivaren färgas  varmt gul av eftermiddagens sneda strålar. Komunikationen mellan de båda personerna i bevform är alltså uttryckt som två händelser i successiv följd, som scener i en film.

Jag såg ett motiv i utställningen, kurtiserandets konst, som jag var intresserad av att utveckla i en artikel. Det holländska måleriet är mycket intrikat samtidigt som det bygger på en revolutionerande enkelhet. Jag hoppas på att få möjlighet att återkomma till detta ämne vid tillfälle.

Under nästa år kommer Axess att byta redaktion.* Det har varit mycket roligt att som skribent samarbeta med Johan Lundberg, Therese Bohman, Mats Wiklund och Mattias Hessérus under den tid som har varit. Jag vill tacka för detta och önskar dem lycka till  i allt vad de kommer att företa sig härnäst.

* Nå, inte så drastiskt, har jag fått höra. David Andersson är kvar, liksom Mats Wiklund. Matthias Hessérus är kvar inom stiftelsen.

Om Anna Brodow Inzaina

Fil. dr i konstvetenskap, skribent
Detta inlägg publicerades i Brodows blandning, Publicerat och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s